Logo Media Nauka

Toko żałobny

Toko żałobny (Lophoceros fasciatus) to ptak z rodziny dzioborożców o masywnym, czarno-żółtym, lekko zakrzywionym dziobie. Upierzenie od spodu białe, z wierzchu, na szyji i głowe czarne. Długi, prostokątny ogon.

Toko żałobny (Lophoceros fasciatus)
© suerob - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Toko żałobny
Nazwa łacińska
Lophoceros fasciatus
Synonimy
Tockus fasciatus
Nazwy obce
angielska: African pied hornbill
niemiecka: Elstertoko
francuska: Calao longibande
hiszpańska: Toco blanquinegro
Pierwsze opisanie gatunku
(Shaw, 1811)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kraskowate (Coraciiformes)
Rodzina: Dzioborożce (Bucerotidae)

Występowanie i środowisko

Występuje w Afryce środkowej. Zamieszkuje głównie lasy.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Owoce i owady.

Rozmnażanie

Brak danych.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-07-23, GAT-2964





© Media Nauka 2008-2018 r.