logo

Toko żałobny

Toko żałobny (Lophoceros fasciatus) to ptak z rodziny dzioborożców o masywnym, czarno-żółtym, lekko zakrzywionym dziobie. Upierzenie od spodu białe, z wierzchu, na szyji i głowe czarne. Długi, prostokątny ogon.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Występuje w Afryce środkowej. Zamieszkuje głównie lasy.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Owoce i owady.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.



© medianauka.pl, 2018-07-23, GAT-2964




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaToko nosaty
Lophoceros nasutus
ikonaToko czarnogłowy
Lophoceros alboterminatus
Dzioborożce
Dzioborożce

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?






Polecamy w naszym sklepie

Biblioteczka Montessori. Przyroda
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Kubek sowy
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Mapa świata Puzzle
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.