Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Trzewikodziób
(Balaeniceps rex)

Trzewikodziób (Balaeniceps rex) to jedyny przedstawiciel rodziny trzewikodziobów żyjący dziś na świecie. Ma charakterystyczny, potężny i dość krótki dziób (ma około 20 cm długości), przypominający drewniany but. Dziób ten jest na końcu haczykowato zagięty ku dołowi. Głowa również jest duża, szyja krótka. Upierzenie szaroniebieskawe z zielonkawym odcieniem.

Trzewikodziób (Balaeniceps rex)
© lochstampfer - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Trzewikodziób (Balaeniceps rex)
Nazwy obce
angielska: Shoebill, Whale-headed Stork
niemiecka: Schuhschnabel
czeska: Člunozobec africký
francuska: Baléniceps rois, Bec-en-sabot
hiszpańska: Picozapato
Pierwsze opisanie gatunku
Gould, 1850
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Trzewikodziób - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 110 cm do 140 cm
Ciężar: od 4.4 kg do 6.7 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Brodzące (Ciconiiformes)
Rodzina: Trzewikodzioby (Balaenicipitidae)
Głos
Nie odzywa się w spoczynku. Podczas lotu cicho kracze. Kłapie dziobem. Przy gnieździe wydaje odgłosy przypominające beczenie.

Występowanie i środowisko

To afrykański ptak. Zamieszkuje brzegi bagien, wód śródlądowych.

Tryb życia i zachowanie

Jest aktywny głównie w nocy. Pokarmu szuka samotnie, rzadko w małych grupach. Porusza się powoli i cicho. Czatuje nieruchomo na ofiary. Gdy zauważy rybę, rzuca się całym ciałem w jej kierunku. Po ataku ptak zmienia miejsce czatowania. Bardzo dobrze lata z podkurczoną szyją, opierając o pierś dziób. Wykorzystuje prądy powietrzne wznoszące. Może osiągać wysokie pułapy. Lot szybowcowy.

Pożywienie

W skład jego diety wchodzą głównie ryby, ale także płazy i gady. Dziób jest przystosowany do szukania w mule ryb dwudysznych.

Rozmnażanie

Gniazduje w trawie, zazwyczaj w porze suchej, podczas której łatwiej o prapłetwce. Gniazdo to duży kopiec z roślinności, stale rozbudowywany. Samica składa 1-3 jaja. Wysiadywanie trwa 30 dni. Pisklęta są gniazdownikami. W początkowej fazie rozwoju są pokryte puchem. Po 95-105 dniach stają się samodzielne.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-03-03, GAT-713








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.