Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Waruga
(Scopus umbretta)

Waruga (Scopus umbretta) to jedyny przedstawiciel rodziny warug o charakterystycznej, dużej głowie z czubem z tyłu. Ciało krępe z krótkimi nogami (jak na ptaka brodzącego), dziób mocny, spłaszczony dwubocznie, na końcu lekko zagięty haczykowato w dół. Palce nóg są spięte błoną pławną. Dziób i nogi są czarne, upierzenie jednolicie brązowe. Samiec i samica wyglądają podobnie.

Waruga (Scopus umbretta)
© mattiaath - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Waruga (Scopus umbretta)
Nazwy obce
angielska: Hamerkop
niemiecka: Hammerkopf
czeska: Kladivouš africký
francuska: Ombrette africaine, Ombrette du Sénégal
hiszpańska: Avemartillo
Pierwsze opisanie gatunku
Gmelin, 1789
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Waruga - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 50 cm
Ciężar: do 470 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Brodzące (Ciconiiformes)
Rodzina: Warugi (Scopidae)
Głos
Zazwyczaj ptak ten się nie odzywa. Podczas lotu wydaje okrzyki.
Jaja
3-7 jaj w zniesieniu.

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje na mokradłach, nad brzegami jezior, stawów, rzek, nad sztucznymi zbiornikami (nawet rowy melioracyjne), a także nad zatoczkami morskimi. Waruga zamieszkuje Afrykę i Madagaskar. Niewielki obszar występowania obejmuje też Półwysep Arabski.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi dzienny i samotniczy tryb życia. Nie jest płochliwa. Dość często żyje w pobliżu człowieka. Warugi w poszukiwaniu pokarmu brodzą w płytkiej wodzie lub przeczesując suchy ląd. W locie ptak chowa głowę ku tyłowi.

Pożywienie

Pokarmu szuka za dnia i w nocy. Zjada płazy, ryby i owady. Jego przysmakiem są kijanki i żaby z rodzaju Xenopus.

Rozmnażanie

Warugi budują gniazdo o niezwykłej konstrukcji. Jest to kula o średnicy ponad 1 m, zbudowana z gałęzi i mułu, z tunelem prowadzącym do jej wnętrza. Tunel może mieć nawet 60 cm długości. Budowa gniazda może trwać nawet pół roku. Gniazduje zazwyczaj na drzewach, ale gdy tych jest bardzo mało w okolicy, wówczas buduje na murach, skałach, a nawet na ziemi.

Ciekawą praktyką jest udawana kopulacja, podczas której ptaki wchodzą na siebie, jednak nie dochodzi podczas tego zachowania do prawdziwego zbliżenia.

Warugi rozmnażają się przez cały rok. Samica znosi od 3 do 7 białych jaj, które po pewnym czasie pokrywają się plamami. Jaja wysiaduje samiec i samica przez 28-30 dni. Pisklęta pozostają pod opieką rodziców przez kolejne 44-50 dni.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Jest licznym ptakiem w Afryce.

Ciekawostki

Ludy Afryki wierzą, że niepokojenie warugi przynosi nieszczęście.

Ptak ten ma zwyczaj udawać stosunek płciowy, który ma miejsce dopiero po ukończeniu gniazda.

Waruga lubi przyozdobić swoje gniazdo różnymi drobiazgami. Mogą to być kości lub ceramika albo cokolwiek innego.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-03-03, GAT-712








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.