Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Wąsatka (Panurus biarmicus)

Wąsatka (Panurus biarmicus) to gatunek ptaka z rodziny tymalii, zaliczany przez różnych naukowców do różnych rodzin. Jest wielkości sikorki, ale ma dużo dłuższy, schodkowany ogon. Samiec ma niebieskawą głowę, charakterystyczny wąs w kolorze czarnym, białe gardło i pierś, pokrywy podogonowe są czarne, pozostała część upierzenia rdzawa. Na skrzydle białe lusterko. Dziób jest żółtawy. Samica i młode osobniki nie mają wąsa. Samica ma głowę jasnobrązową.

Wąsatka (Panurus biarmicus)
© Alz - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Wąsatka (Panurus biarmicus)
Nazwy obce
angielska: Bearded Parrotbill, Bearded Reedling, Bearded Tit
niemiecka: Bartmeise
czeska: Sýkořice vousatá
francuska: Panure à moustaches
hiszpańska: Bigotudo
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wąsatka - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 17 cm
Ciężar: do 15 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Kurtodrozdy (Timaliidae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje trzcinowiska Europy i Azji. W Polsce jest nielicznym ptakiem lęgowym.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi osiadły i koczujący tryb życia. Jest wrażliwa na mróz. Poza okresem lęgów tworzy niewielkie grupy. Ma w locie charakterystyczny głos przypominający "dzwing". W spoczynku są to krótkie sylaby "tik".

Morfologia i anatomia

Dorasta do 17 cm długości ciała. Skrzydło ma długość do 6,5 cm. Osiąga ciężar 15 g. Tęczówka ma żółtą barwę.

Pożywienie

Poluje na owady, pająki, ślimaki. Jesienią i zimą żywi się nasionami trzciny, pałki wodnej i traw.

Rozmnażanie

Gniazduje nisko w kępach trzciny, pałki. Budulec stanowi trzcina. Wyprowadza dwa legi w roku od końca kwietnia do czerwca. W zniesieniu 5-7 jaj, które samiec i samica wysiadują przez 12-13 dni. Młode opuszczają gniazdo po 10-13 dniach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Podlega w naszym kraju ochronie gatunkowej.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2016-10-15, ART-GAT3389


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
wąsatka
   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona      Trwa okres lęgowy wąsatki.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy