Logo Media Nauka

Polatucha, wiewiórka latająca

Polatucha, wiewiórka latająca (Pteromys volans) to gatunek gryzonia należący do wiewiórkowatych. Ma szare futerko z wierzchu i białe od spodu. Ogon jest puszysty. Między kończynami rozciągnięty jest fałd skórny, który umożliwia jej skoki na dużą odległość.

Polatucha, wiewiórka latająca (Pteromys volans)
© seongjin - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Polatucha, wiewiórka latająca
Nazwa łacińska
Pteromys volans
Nazwy obce
angielska: Russian Flying Squirrel, Siberian Flying Squirrel
niemiecka: Europäisches Gleithörnchen
francuska: Polatouche
hiszpańska: Ardilla Voladora Europea
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: 20 cm
Długość ogona: 12 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Gryzonie (Rodentia)
Rodzina: Wiewiórkowate (Sciuridae)

Występowanie i środowisko

Wiewiórka latająca żyje w lasach iglastych i mieszanych Finlandii i Estonii w Europie oraz Azji. Licznie występuje w tajdze.

Tryb życia i zachowanie

Dzięki fałdowi skórnemu polatucha może pokonać odległość nawet 50 m między drzewami. Lot ślizgowy umożliwia wiewiórce latającej uniknąć ataków drapieżników, przede wszystkim kun. Prowadzi nadrzewny tryb życia. Nie zapada w zimowy sen, chociaż podczas niepogody nie przejawia większej aktywności. To ssak o aktywności nocnej.

Morfologia i anatomia

Wiewiórka latająca ma do 20 cm długości głowy i tułowia. Dodatkowo ogon ma długość do 12 cm.

Pożywienie

Zjada nasiona, owoce, pąki. Czasem zjada tez owady i ich larwy.

Rozmnażanie

Buduje gniazda lub gniazduje w dziuplach. Raz lub dwa razy w ciągu roku samica rodzi do 4 młodych. Ciąża trwa 5 tygodni.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-09-02, GAT-3920





© Media Nauka 2008-2018 r.