Wombat szerokogłowy

Wombat szerokogłowy (Lasiorhinus latifrons) to gatunek torbacza należący do rodziny wombatów. Przypomina nieco niedźwiadka. Ubarwienie ciała szare lub ciemnobrązowe. Kark. pierś i policzki jasne.


Wombat szerokogłowy(Lasiorhinus latifrons)
© Cloudia Spinner - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Wombat ten żyje w lasach i zaroślach Australii.

Tryb życia i zachowanie

To ssak o nocnej aktywności. Kopie nory.

Morfologia i anatomia

Wombat szerokogłowy dorasta do 87-103 cm długości ciała, ogon ma do 5-6 cm długości. Ciężar ciała wynosi do 27 kg. Torba otwiera się ku tyłowi.

Pożywienie

Podstawę diety stanowią rośliny, głównie trawa i korzonki.

Rozmnażanie

Brak danych.

NT

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-12-25, GAT-3792




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.