Logo Media Nauka

Facebook



Wombaty

Wombaty, niedźwiedzie workowate (Vombatidae) to rodzina ssaków, która liczy dziś 3 gatunki.

Wygląd

Wombaty mają krępą budowę ciała, małe oczy, zredukowany ogon, krótkie kończyny. Łapy są zakończone krótkimi palcami zaopatrzonymi w pazury.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Wombat szerokogłowyWombat szerokogłowy

Lasiorhinus latifrons

Wombat szerokogłowy (Lasiorhinus latifrons) to gatunek torbacza należący do rodziny wombatów. Przypomina nieco niedźwiadka. Ubarwienie ciała szare lub ciemnobrązowe. Kark. pierś i policzki jasne.


Wombat tasmańskiWombat tasmański

Vombatus ursinus

Wombat tasmański to ssak z rodziny wombatów o krępej budowie ciała, okrągłej głowie, małych uszach i oczach i zredukowanym ogonem.





Inne gatunki

  • pałaneczka długoogonowa (Ceracartetus caudiatus)
  • pałaneczka cynamonowa (Ceracartetus concinnus)
  • pałaneczka karłowata (Ceracartetus lepidus)
  • pałaneczka gruboogonowa (Ceracartetus nanus)
  • wombat północny (Lasiorhinus krefftii)

Występowanie i środowisko

Zamieszkują Australię i Tasmanię.

Tryb życia i zachowanie

Kopią systemy nor, w których spędzają dzień. Aktywne są dopiero w nocy.

Morfologia i anatomia

Zęby stale rosnące, podobne do zębów gryzoni. Jelito wombatów jest bardzo długie, co umożliwia im dokładne trawienie niewielkiej ilości pokarmu, jaki przyjmują.

Rozmnażanie

W okresie od kwietnia do czerwca samica rodzi 1 młode. Młode przebywa w torbie matki aż do grudnia. Opuszcza torbę matki dopiero wówczas, gdy ciało pokrywa się całkowicie sierścią.

Pożywienie

Odżywiają się roślinami. Zwierzęta te mają niskie zapotrzebowanie na pokarm.

Ochrona i zagrożenia

Wombat północny to jedno z najrzadziej występujących zwierząt na świecie.




© medianauka.pl, 2014-01-08, RODZ-115







Polecamy w naszym sklepie

Zoologia ssaki
Montessori - Zwierzęta
Kolorowe skarpetki - forest animals
Leniwce Puzzle
Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - Atlas
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.