Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Wydra (Lutra lutra)

Wydra (Lutra lutra) to doskonale pływający i nurkujący ssak z rodziny łasicowatych o wesołym usposobieniu (jest skora do zabawy), zagrożony wyginięciem. Ma charakterystyczny opływowy kształt ciała, sierść jest natłuszczana wydzieliną gruczołów łojowych. Palce stóp ma połączone błoną pławną. Włosie jest lśniące, brązowe na grzbiecie, jaśniejsze od strony brzusznej. Gdy zwierzę nurkuje, specjalne fałdy skórne zatykają nozdrza i otwory słuchowe. Głowa jest mała, podobnie oczy.

Wydra (Lutra lutra)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Wydra (Lutra lutra)
Synonimy
Lutra nippon Imaizumi & Yoshiyuki, 1989
Viverra lutra Linnaeus, 1758
Nazwy obce
angielska: Eurasian Otter, European Otter, European River Otter, Old World Otter, Common Otter
niemiecka: Fischotter
czeska: Vydra říční
francuska: Loutre commune, Loutre de rivière, Loutre d'Europe
hiszpańska: Nutria, Nutria Común
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wydra - mapa występowania na świecieWydra - mapa występowania w Polsce
Wielkość
Długość: od 60 cm do 90 cm
Długość ogona: 50 cm
Ciężar: od 5 kg do 12 kg
Maksymalna długość życia
22 lata.
Podgatunki
L. l. lutra
L. l. nair
L. l. monticola
L. l. kutab
L. l. aurobrunnea
L. l. barang
L. l. chiensis
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Rodzina: Łasicowate (Mustelidae)

Występowanie i środowisko

Europa, Afryka i Azja. Zasiedla tereny w pobliżu zbiorników wodnych, które mają niedostępne, porośnięte gęstą roślinnością brzegi.

Tryb życia i zachowanie

Żyje samotnie, w pary łączy się wyłącznie w okresie godowym. Gdy nurkuje zamyka szczelnie otwory nosowe i uszne. Buduje gniazda podziemne złożone z komory głównej, szybu wentylacyjnego i kilku wyjść, jedno z nich znajduje się pod wodą na głębokości 1 m. Wydra może przebywać pod wodą do 8 minut. Zimą wydra szuka przerębli w lodzie. Poluje wieczorem.

Wydra pływa tak szybko, że nie ma problemu z dogonieniem każdej ryby.

Pożywienie

Zjada głównie ryby (50-98% pokarmu), ale także drobne ssaki, ptaki, żaby, owady, dżdżownice i mięczaki.

Rozmnażanie

Okres godowy przypada zwykle na luty-marzec, zdarza się, że okres ten przypada na inny okres, wówczas ciąża wydłuża się tak, aby poród następował wczesnym maju i czerwcu.. Normalnie ciąża trwa 62 dni. Samica rodzi od dwóch do trzech młodych. Przez 10 tygodni nie wychodzą z nory. Dopiero wtedy uczą się pływać. Po roku czasu opuszczają rodziców. Stają się zdolne do rozrodu po dwóch latach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2011-09-13, ART-GAT55


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
wydra
 tlo-ikonatlo-ikona         Trwa okres godowy u wydry
    tlo-ikonatlo-ikona      Na ogół w tym czasie przychodzą na świat młode wydry
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy