Logo Serwisu Media Nauka

Wyrak upiór
(Tarsius spectrum)

Wyrak upiór (Tarsius spectrum) to ssak z rodziny wyraków. Ma bardzo dużą głowę w porównaniu do reszty ciała, ogromne oczy o średnicy 1,6 cm. Uszy jak u nietoperza, nagie. Ma bardzo długi, nagi ogon, zakończony kitą. Futerko jest brunatne. Kończyny tylne znacznie dłuższe od przednich. Jest wyposażony w przylgi na palcach.

Wyrak upiór (Tarsius spectrum)
© efired - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Wyrak upiór (Tarsius spectrum)
Synonimy
Tarsius buffonii Link, 1795
Tarsius daubentonii Fischer, 1804
Tarsius fuscomanus Fischer, 1804
Tarsius fuscus Ischer, 1804
Tarsius macrotarsos Schreber, 1778
Tarsius pallassii É. Geoffroy Saint-Hilaire, 1796
Tarsius podje Kerr, 1792
Tarsius spectrum Pallas, 1778
Tarsius spectrum (Pallas, 1779)
Nazwy obce
angielska: Spectral Tarsier, Sulawesi Tarsier, Eastern Tarsier
niemiecka: Sulawesi-Koboldmaki
francuska: Tarsier Des Célèbes
hiszpańska: Tarsero fantasma
Pierwsze opisanie gatunku
(Erxleben, 1777)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wyrak upiór - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 15 cm do 18 cm
Długość ogona: 25 cm
Ciężar: od 80 g do 150 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Naczelne (Primates)
Rodzina: Wyraki, tarsjusze (Tarsiidae)

Występowanie i środowisko

Celebes i okolice.

Tryb życia i zachowanie

Porusza się skokami jak żaba. Odpoczywa przyczepiony do pionowej gałęzi. Wyrak ten żyje w parach.

Pożywienie

Zjada małe kręgowce oraz owady.

Rozmnażanie

Samica rodzi zwykle 1 młode, które waży 20-25 g.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Wyrak upiór ma największe oczy w stosunku do reszty ciała ze wszystkich ssaków. Czaszka jest szersza niż dłuższa.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-05, GAT-276







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.