Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Żaba gigant
(Leptodactylus fallax)

Żaba gigant (Leptodactylus fallax) to jedna z największych żab na świecie. Ze względu na bardzo smaczne mięso jest nazywana "kurczakiem górskim". Ze względu na odłowy w celach konsumpcyjnych, grzybice płazów oraz aktywność wulkaniczną terenów, na których żyją, gatunek ten jest krytycznie zagrożony wymarciem.

Żaba gigant (Leptodactylus fallax)
© medianauka.pl

Nazwa gatunku
Żaba gigant (Leptodactylus fallax)
Nazwy obce
angielska: Giant ditch frog, mountain chicken
Pierwsze opisanie gatunku
Müller, 1926
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Żaba gigant - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 16 cm do 21 cm
Ciężar: do 700 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Płazy (Amphibia)
Rząd: Płazy bezogonowe (Anura)
Rodzina: Świstkowate, żaby południowe (Leptodactylidae)

Występowanie i środowisko

Wyspy Karaibskie: Dominikana, Montserrat. Podłoże górskiego tropikalnego lasu deszczowego.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi naziemny tryb życia, aktywna w nocy, w dzień odpoczywa w ukryciu.

Pożywienie

Owady, małe gryzonie.

Rozmnażanie

Samiec i samica zajmują norę, w której wytwarzają pienistą substancję, stanowiące śluzowate gniazdo. Samica składa 26-43 jaja do gniazda. Gniazda strzeże samiec i samica. Gdy wylęgają się kijanki samica karmi je niezapłodnionymi jajami. Kijanki przeobrażają się po 43 dniach, a młode osiągają dojrzałość płciową po 2-3 latach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - CR

Gatunek ten jest krytycznie zagrożony wymarciem. Ma status CR w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2012-04-30, GAT-131








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.