PL

Zadarlica spiżarnianka

Zadarlica spiżarnianka (Pyralis farinalis) to gatunek motyla z rodziny omacnicowatych, jeden z najczęstszych szkodników żywności. Skrzydła brązowe z charakterystycznym rysunkiem, w którym znajdujemy ciemno i jasnobrązowe obszary oddzielone jasnymi liniami. Skrzydła drugiej pary są szarobrązowe z falistymi liniami. Motyl ten dość często unosi odwłok ku górze w spoczynku.


Zadarlica spiżarnianka (Pyralis farinalis)
© J.C.Salvadores - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Obecny na terenie całej Polski. Można go spotkać w przydomowych ogrodach, zakrzewieniach, zwykle w pobliżu zabudowań.

Tryb życia i zachowanie

Okres lotu trwa od maja do czerwca. To motyl o aktywności nocnej. Zimuje postać gąsienicy.

Morfologia i anatomia

Rozpiętość skrzydeł wynosi 19-32 mm.

Pożywienie

Gąsienice żerują na suszonych ziołach, ziarnach i przyprawach.

Rozmnażanie

W ciągu roku występują 2 lub 3 pokolenia. Rozwój może trwać nawet dwa lata. Gąsienice żerują grupowo w oprzędach.

Ochrona i zagrożenia

To szkodnik żywności w domowych spiżarniach.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-03-30, GAT-611088






Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.