Złotopióry

Złotopióry (Galbulidae) to rodzina ptaków z rzędu dzięciołowych, do której zaliczamy 17 gatunków w 5 rodzajach. W Polsce nie występują przedstawiciele tej rodziny.

Wygląd

Upierzenie błyszczące i opalizujące, zwykle zielone. czarne lub brązowe z wierzchu z rdzawym lub jasnym spodem. Dymorfizm płciowy jest słabo zaznaczony. Dziób jest zwykle długi, cienki i ciemny.

FILTRY
Ukryj obce gatunki
Ukryj polskie gatunki

Sortuj według:


Status w Polsce


Liczebność w Polsce


Status IUCN


Obszar występowania


Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Złotopiór rudosternyZłotopiór rudosterny

Galbula ruficauda

Złotopiór rudosterny (Galbula ruficauda) to gatunek ptaka z rodziny złotopiórów. Ma opalizujące i lśniące upierzenie, zielone z wierzchu rude od spodu. Podgardle białe. Dziób długi, cienki i czarny.





Inne gatunki

  • Złotopiór białogardły (Brachygalba albogularis)
  • Złotopiór przepasany (Brachygalba goeringi)
  • Złotopiór żałobny (Brachygalba lugubris)
  • Złotopiór ciemny (Brachygalba salmoni)
  • Złotopiór białouchy (Galbalcyrhynchus leucotis)
  • Złotopiór kasztanowaty (Galbalcyrhynchus purusianus)
  • Złotopiór żółtodzioby (Galbula albirostris)
  • Złotopiór modroczelny (Galbula cyanescens)
  • Złotopiór niebieskoszyi (Galbula cyanicollis)
  • Złotopiór wspaniały (Galbula dea)
  • Złotopiór zielony (Galbula galbula)
  • Złotopiór białobrzuchy (Galbula leucogastra)
  • Złotopiór lśniący (Galbula pastazae)
  • Złotopiór białobrody (Galbula tombacea)
  • Złotopiór trójpalczasty (Jacamaralcyon tridactyla)
  • Złotopiór wielki (Jacamerops aurea)

Występowanie i środowisko

Są to ptaki Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Występują na sawannach oraz w lasach i w różnego rodzaju zaroślach.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzą osiadły tryb życia.

Morfologia i anatomia

Osiągają rozmiary od 12 do 31 cm długości ciała.

Rozmnażanie

Złotopióry gniazdują w norach w nasypach, nad brzegami cieków lub w termitierach. Nory drążą za pomocą dzioba. Samica składa od 2 do 4 jaj. Okres inkubacji wynosi 20-22 dni.

Pożywienie

Polują na owady (chrząszcze, osy, motyle), które chwytają w locie.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Ptaki te znalazły niszę pokarmową. Większość innych ptaków uważa motyle, osy i chrząszcze za niejadalne.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-05, RODZ-761



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.