Żółw dwupazurzasty, żółw miękkoskóry

Żółw dwupazurzasty, żółw miękkoskóry (Carettochelys insculpta) to jedyny przedstawiciel rodziny Carettochelydae. Nie występuje pancerz rogowy. Pancerz zbudowany jest jedynie z płyt kostnych, który pokryty jest w całości miękką skórą. Na głowie znajduje się krótki, mięsisty ryjek. Nad oczami znajdują się płatki skórne. Kończyny są przystosowane do pływania. I i II palec zakończone są pazurami. Kończyny mają wiosłowaty kształt.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Żyje w rzekach Nowej Gwinei. Młode znajdowane są w morzu u ujścia rzek.

Tryb życia i zachowanie

To żółw wodny. Na ląd wychodzą tylko samice w okresie składania jaj.

Pożywienie

Jest wszystkożerny, podstawę diety stanowią jednak ryby.

Rozmnażanie

Żółwie z Australii składają 7-19 jaj raz w roku. Okres inkubacji wynosi 70 dni.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki gadów

Żółwie miękkoskórkowate
Żółwie miękkoskórkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Nie posiadamy w naszej bazie innych gatunków zwierząt z tej samej rodziny.


Jaki jest największy żółw na świecie?

Jaki jest największy żółw na świecie?

Który z żółwi jest rekordzistą pod względem rozmiarów i ciężaru? Gdzie można spotkać największego żółwia świata?


© medianauka.pl, 2013-04-21, GAT-457






Polecamy w naszym sklepie

Montessori - Zwierzęta
Kolorowe skarpetki Kostka
Kolorowe skarpetki Miasto
kolorowe skarpetki góra lodowa
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.