Logo Media Nauka

Żółw dwupazurzasty, żółw miękkoskóry

Żółw dwupazurzasty, żółw miękkoskóry (Carettochelys insculpta) to jedyny przedstawiciel rodziny Carettochelydae. Nie występuje pancerz rogowy. Pancerz zbudowany jest jedynie z płyt kostnych, który pokryty jest w całości miękką skórą. Na głowie znajduje się krótki, mięsisty ryjek. Nad oczami znajdują się płatki skórne. Kończyny są przystosowane do pływania. I i II palec zakończone są pazurami. Kończyny mają wiosłowaty kształt.

Żółw dwupazurzasty, żółw miękkoskóry (Carettochelys insculpta)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Żółw dwupazurzasty, żółw miękkoskóry
Nazwa łacińska
Carettochelys insculpta
Nazwy obce
angielska: Pig-nosed Turtle, Fly River Turtle, New Guinea Plateless Turtle, Pig-nose Turtle, Pitted-shell Turtle
niemiecka: Papua-Weichschildkröte
czeska: Karetka novoguinejská
francuska: Tortue à nez de cochon
hiszpańska: Tortuga boba papuana
Pierwsze opisanie gatunku
Ramsay, 1886
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Żółw dwupazurzasty, żółw miękkoskóry - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 50 cm
Ciężar: do 22 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Gady (Reptilia)
Rząd: Żółwie (Testudines)
Rodzina: Żółwie miękkoskórkowate (Carettochelydae)

Występowanie i środowisko

Żyje w rzekach Nowej Gwinei. Młode znajdowane są w morzu u ujścia rzek.

Tryb życia i zachowanie

To żółw wodny. Na ląd wychodzą tylko samice w okresie składania jaj.

Pożywienie

Jest wszystkożerny, podstawę diety stanowią jednak ryby.

Rozmnażanie

Żółwie z Australii składają 7-19 jaj raz w roku. Okres inkubacji wynosi 70 dni.

VU

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-04-21, GAT-457





© Media Nauka 2008-2018 r.