Logo Media Nauka

Żółw sępi (Macroclemys temminckii)
© mgkuijpers - Fotolia.com

Żółw sępi

Żółw sępi (Macroclemys temminckii) to gatunek żółwia skrytoszyjnego z rodziny skorpuchowatych. Ubarwienie ciała i karapaksu jest ciemnobrązowe. Karapaks jest spłaszczony, zaopatrzony w stożkowate wyrostki, układające się w trzy rzędy. Jest też nieco wydłużony i nierzadko pokryty glonami. Głowa oraz ogon są duże. Szczęki bardzo silne. Górna szczęka przypomina dziób sępa. Palce kończyn są zaopatrzone w pazury.

Występowanie i środowisko

Gad ten występuje w Ameryce Południowej (południowo-wschodnia część kontynentu). Można go spotkać w rzekach, jeziorach i starorzeczach. Na lądzie można go spotkać tylko podczas składania jaj.

Tryb życia i zachowanie

To groźny i agresywny żółw. Większą część czasu żółw sępi spędza zagrzebany w dnie zbiornika wodnego. Jest bardzo dobrze zamaskowany. Polujący żółw czeka nieruchomo na ofiarę zagrzebany w mule.

Morfologia i anatomia

Długość karapaksu wynosi maksymalnie 80 cm. Ciężar ciała wynosi nawet 90 kg.

W paszczy znajduje się czerwony umięśniony wyrostek, który stanowi wabik na ryby. Wyrostek ten przypomina żywą dżdżownicę.

Pożywienie

Poluje na ryby, inne żółwie, mięczaki, płazy, węże, ssaki korzystające z wodopoju.

Rozmnażanie

Samica składa jaja na lądzie w głębokich, wykopanych przez siebie dołach. Składa jednorazowo 20-50 jaj. Po złożeniu jaj, dół zasypywany jest ziemią.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Mięso młodych osobników jest bardzo smaczne. Mięso starych osobników nie jest zjadliwe.

Żółw sępi to największy żółw słodkowodny Ameryki Południowej.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-08-25, GAT-1961


Pokrewne gatunki gadów

Skorpuchowate
Skorpuchowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.