Logo Serwisu Media Nauka

Żółw jaszczurowaty, żółw kajmanowy
(Chelydra serpentina)

Żółw jaszczurowaty, żółw kajmanowy (Chelydra serpentina) to jeden z dwóch przedstawicieli rodziny żółwi skorpuchowatych. Pancerz jest spłaszczony, na grzbietowej części są 3 rzędy rogowych guzów. Tylna część pancerza na skraju przypomina zęby piły. Plastron jest silnie zredukowany, złożony z 10 tarcz. Karapaks jest brązowy lub oliwkowo-brązowy. Głowa jest bardzo duża, nie może być schowana w całości w pancerzu. Szyja jest masywna i długa. Szczęki są ostre i zakończone są hakami. Kończyny przednie mają 5, tylne 4 pazury. Między palcami znajduje się błona pławna. Ogon jest bardzo długi, a na jego powierzchni grzbietowej znajdują się rogowe płytki.

Żółw jaszczurowaty, żółw kajmanowy (Chelydra serpentina)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Żółw jaszczurowaty, żółw kajmanowy (Chelydra serpentina)
Nazwy obce
angielska: Common snapping turtle
niemiecka: Schnappschildkröte
czeska: Kajmanka dravá
francuska: Tortue serpentine
hiszpańska: Tortuga mordedora, tortuga lagarto, talaman
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Żółw jaszczurowaty, żółw kajmanowy - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 35 cm
Ciężar: do 15 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Gady (Reptilia)
Rząd: Żółwie (Testudines)
Rodzina: Skorpuchowate (Chelydridae)

Występowanie i środowisko

Ameryka Północna od Kanady do Ameryki Południowej. Żyje na dnie mulistych zbiorników wodnych.

Tryb życia i zachowanie

Większość czasu spędza w wodzie. Nie jest dobrym pływakiem. Zwykle czeka nieruchomo na zdobycz. Jest ruchliwy, agresywny i niebezpieczny. W obliczu zagrożenia kąsa napastnika.

Pożywienie

Zjada ryby, żaby, pisklęta ptaków wodnych, jaszczurki, węże, padlinę i pokarm roślinny.

Rozmnażanie

Samica składa od 20 do 40 jaj zawsze w pobliżu wody w gnieździe wykopanym w ziemi. Jaja są przykrywane ziemią i liśćmi.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Jaja i mięso tego żółwia są jadalne.

Ogon żółwia jaszczurowego sięga czasem 2/3 długości karapaksu. To wyjątkowe wśród żółwi.

Ze względu na padlinożerność Indianie używają czasem żółwi jaszczurowych do poszukiwania topielców, trzymając je na długiej lince.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-04-26, GAT-470








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.