Żyto zwyczajne
Żyto zwyczajne (Secale cereale) to jednoroczna lub dwuletnia roślina z rodziny wiechlinowatych, zaliczana do zbóż. W Polsce uprawianych jest wiele odmian, w tym jare i ozime.

Występowanie i środowisko
W naturze żyto zwyczajne rośnie w Azji Środkowej. Większość upraw znajduje się w Europie.
Kwitnie w okresie od maja do czerwca. To zboże wyjątkowo odporne na warunki klimatyczne, a także niezbyt wymagające co do gleby. Jest odporne na silne mrozy.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 1-2 m.
Źdźbło jest wysokie.
Liście są sinozielone.
Kłosy są zwisające, z ośćmi o długości do 3 cm. Kłos osiąga długość 5-20 cm.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Ziarno żyta stanowi surowiec dla wypieku chleba. Wytwarza się także z niego karmę dla zwierząt.
Niegdyś żyto było uważane za chwast.
W Polsce żyto jest znane od kilkuset lat p.n.e.
Polska jest drugim na świecie producentem tego zboża.
Zdjęcia - galeria
© medianauka.pl, 2018-12-06, GAT-14065