logo

Kwiatownik szkarłatny

Kwiatownik szkarłatny (Aethopyga siparaja) to ptak z rodziny nektarników. Występuje tu wyraźny dymorfizm płciowy. Samiec ma dłuży ogon i ma jaskrawe upierzenie. Do połowy ma krwistoczerwone ubarwienie, poza ciemną czapeczką i długimi wąsami na głowie. Skrzydła w zasadzie oliwkowozielone z rożnymi przebarwieniami. Spód szarawy, ogon z niebieskim odcieniem. Samica jest zielonkawo-żółta. Obie płci mają zakrzywiony w dół dziób.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Azji od Himalajów po większość indonezyjskich wysp.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 11 cm.

Pożywienie

Pokarm stanowi nektar kwiatów. Poluje też na bezkręgowce, głównie owady.

Rozmnażanie

Gniazduje w korzeniach drzew. W zniesieniu 2-3 jaja. Samica wysiaduje je przez 18-19 dni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.



© medianauka.pl, 2020-01-01, GAT-11662




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaKwiatownik niebieskosterny
Aethopyga saturata
ikonaKwiatownik ozdobny
Aethopyga gouldiae
Nektarniki
Nektarniki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Richard Grimmett, Carol Inskipp, Tim Inskipp, Sherub - Birds of Bhutan and the East Himalayas, ISBN 978-1-4729-4188-6, HELM 2019
  • Jacek Twardowski, Kamila Twardowska - Ptaki Świata, 978-83-8059-276-6, SBM 2016




Polecamy w naszym sklepie

Mapa świata Puzzle
kolorowe skarpetki góra lodowa
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Kubek sowy
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.