Logo Serwisu Media Nauka

Nektarniki (Nectariniidae)

Nektarniki (Nectariniidae) to rodzina ptaków z rzędu wróblowych, podrzędu śpiewających. Rodzina ta liczy dziś 17 rodzajów i 132 gatunki.

Wygląd

To małe i kolorowe ptaki z długim dziobem. Samce mają barwne, lśniące, metaliczne upierzenie, najczęściej niebieskie, zielonkawe lub czarne, samice są brązowe, szare lub oliwkowe. U samców często występują jaskrawe obszary piór w zgięciach skrzydeł i na sterówkach. Mają długi, zagięty dziób, krajce dzioba są często piłkowane. Ogon jest również długi, stanowi zwykle 30% długości całego ciała. Nie są zbyt towarzyskie.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Nektarnik przylądkowyNektarnik przylądkowy (Nectarinia violacea)

Nektarnik przylądkowy to jeden z przedstawicieli nektarników.


Nazwa rodziny
Nektarniki (Nectariniidae)
Występowanie
Afryka, Azja południowa, Australia północno-wschodnia.
Liczba gatunków na świecie
132
Liczba gatunków w Polsce
0
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Nektarniki (Nectariniidae)
Długość ciała
Długość: 9-44 cm.
Masa ciała: 5-45 g.
Głos
Głośny, melodyjny śpiew.

Inne gatunki

  • Kwiatownik wspaniały (Aethopyga duyvenbodei)
  • Nektarzyk białobrzuchy (Anthreptes pallidigaster)
  • Pajęcznik (Arachnothera spp.)
  • Nektarnik czerwonopręgi (Cinnyris chalybea)
  • Nektarnik wspaniały (Cinnyris coccinigaster)
  • Nektarnik leśny (Cinnyris johannae)
  • Nektarnik ciemnogardły (Cinnyris jugalaris)
  • Nektarnik palestyński (Cinnyris oseus)
  • Nektarnik rudobrzuchy (Cinnyris superba)
  • Nektarnik dżunglowy (Cyanomitra obscura)
  • Nektarnik oliwkowy (Cyanomitra olivacea)
  • Nektarnik szary (Cyanomitra veroxii)
  • Nektarnik złocisty (Drepanorhynchus reichenowi)
  • Nektarnik posępny (Dreptes thomensis)
  • Nektarzyk nitkosterny (Hedydipna platura)
  • Nektarnik szkarłatnoboczny (Nectarinia johnstoni)
  • Nektarnik złotogłowy (Nectarinia tacazze)
  • Dudkowiec kafryjski (Promerops cafer)
  • Dudkowiec natalski (Promerops gurneyi)

Występowanie i środowisko

Najwięcej gatunków żyje w Afryce. Ponadto można je spotkać w Azji i Australii. Zamieszkują lasy nizinne i górskie w strefie tropikalnej, sawanny, lasy rododendrowe. Na swoim obszarze występowania są dość pospolite.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Nozdrza są owalne, umieszczone na dnie rowków, mogą być przykrywane wieczkiem. Język w kształcie podwójnej rurki jest rozwidlony na końcu. Skrzydła silne, zaokrąglone.

Rozmnażanie

Budują wiszące gniazdo z bocznym wejściem, nad którym często jest daszek. Są silnie terytorialne lęgowo, czasem też bronią swoich żerowisk. Samica składa najczęściej 2, czasem 3 jaja. Wysiadywanie trwa 13-15 dni, a u dudkowców do 17 dni. Pisklęta pozostają w gnieździe do 19 dni.

Pożywienie

Odżywiają się przede wszystkim nektarem kwiatów, a także pajęczakami. Czasem zjadają owoce. Potrafią spijać nektar w czasie lotu, zawisając nad kwiatem, jednak częściej spijają nektar siadając obok kwiatu, przedziurawiając jego kielich u podstawy.

Ochrona i zagrożenia

Dwa gatunki zalicza się do zagrożonych, cztery inne są narażone na wyginięcie. Nektarniki biorą aktywny udział w zapylaniu kwiatów.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria





© medianauka.pl, 2014-01-07, RODZ-176



Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.