Logo Serwisu Media Nauka

Nektarnik przylądkowy
(Nectarinia violacea)

Nektarnik przylądkowy (Nectarinia violacea) to ptak z rodziny nektarników o charakterystycznym długim, zakrzywionym w dół dziobie. Na zdjęciu widać samicę. Samiec jest barwny, żółte ubarwienie z metaliczna, ciemną głową.

Nektarnik przylądkowy (Nectarinia violacea)
Samica nektarnika © Lars Lachmann - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Nektarnik przylądkowy (Nectarinia violacea)
Synonimy
Anthobaphes violacea
Nazwy obce
angielska: Orange-breasted Sunbird
francuska: Souimanga à poitrine dorée
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1766)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Nektarnik przylądkowy - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Nektarniki (Nectariniidae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje południe Afryki.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Karmi się nektarem kwiatów i owadami.

Rozmnażanie

Buduje wiszące gniazda z bocznym wejściem.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-28, GAT-554







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.