Logo Media Nauka

Facebook

Piłodziób rdzawy (Baryphthengus martii)
© Milan - stock.adobe.com

Piłodziób rdzawy

Piłodziób rdzawy (Baryphthengus martii) to gatunek ptaka z rodziny piłodziobów. Głowa, szyja i spód są rdzawe, reszta zielonkawa. Ogon złożony z dwóch długich sterówek, zakończonych chorągiewkami. Przez oko biegnie czarna maska. Dziób ciemny, lekko wygięty w dół, o ząbkowanych krawędziach.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Ameryce Południowej i Środkowej po Honduras. To ptak tropikalnych lasów górskich.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 42-47 cm.

Pożywienie

Poluje na drobne kręgowce i bezkręgowce, mięsną dietę uzupełnia owocami.

Rozmnażanie

Gniazduje w skarpach wąwozów. W zniesieniu 3-4 jaja. Czas inkubacji wynosi 20 dni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2021-01-12, GAT-8087




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaPiłodziób szerokodzioby
Electron platyrhynchum
ikonaPiłodziób czarnogardły
Eumomota superciliosa
Piłodzioby
Piłodzioby

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Jacek Twardowski, Kamila Twardowska - Ptaki Świata, 978-83-8059-276-6, SBM 2016




Polecamy w naszym sklepie

Zaczarowana zagroda
Kubek zwierzęta Bałtyku
Kubek sowy
Paw Puzzle
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.