Logo Media Nauka

Piłodziób czarnogardły

Piłodziób czarnogardły (Eumomota superciliosa) to przedstawiciel rodziny piłodziobów, pięknie ubarwiony, z charakterystycznymi proporczykami na końcu ogona. Ma zielony wierzch. Na skrzydłach i ogonie turkusowy kolor oraz czarne zakończenia. Spód jest zielono-pomarańczowy. Przez oko biegnie czarna maska, a nad nim biała brew. Na gardle występuje czarna plama. Wyraźny dymorfizm płciowy nie występuje. Dziób jest długi i wygięty w dół, z wyraźnym piłkowaniem.

Piłodziób czarnogardły (Eumomota superciliosa)
© NICOLAS LARENTO - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Piłodziób czarnogardły
Nazwa łacińska
Eumomota superciliosa
Nazwy obce
angielska: Turquoise-browed Motmo
francuska: Motmot à sourcils bleus
hiszpańska: Momoto cejiazul
Pierwsze opisanie gatunku
(Sandbach, 1837)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kraskowate (Coraciiformes)
Rodzina: Piłodzioby (Momotidae)

Występowanie i środowisko

Piłodziób czarnogardły występuje w Ameryce Środkowej. Zamieszkuje lasy.

Tryb życia i zachowanie

Siedząc na drzewie, kołysze charakterystycznie ogonem.

Morfologia i anatomia

Tylko jeden palec skierowany jest ku tyłowi.

Pożywienie

Poluje na owady, podobnie jak muchołówka.

Rozmnażanie

Gniazduje w jamach samodzielnie wykopanych w skarpach nad brzegami rzek. Samica składa 3-4 jaja, które wysiaduje wraz z samcem.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-06-21, GAT-8085





© Media Nauka 2008-2018 r.