Logo Media Nauka

Piłodzioby

Piłodzioby (Momotidae) to rodzina kolorowych ptaków z rzędu kraskowatych. Znamy dziś 10 gatunków w 6 rodzajach. W Polsce nie ma przedstawicieli tej rodziny.

Wygląd

Wszystkie gatunki piłodziobów mają zielony wierzch, czasem występuje niebieski kolor na skrzydłach oraz na ogonie. Spód jest zielony lub brązowy, czasem z ciemną plamą. Przez oko zwykle biegnie czarna maska. Wyraźny dymorfizm płciowy nie występuje. Ogon zwykle bardzo długi, zakończony najczęściej dwoma chorągiewkami. Dzioby są długie i wygięte w dół, z wyraźnym piłkowaniem, czasem ograniczonym tylko do środkowej części dzioba. Piłodziób płaskodzioby jest pozbawiony w ogóle tej cechy.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Piłodziób czarnogardłyPiłodziób czarnogardły

Eumomota superciliosa

Piłodziób czarnogardły (Eumomota superciliosa) to przedstawiciel rodziny piłodziobów, pięknie ubarwiony, z charakterystycznymi proporczykami na końcu ogona. Ma zielony wierzch. Na skrzydłach i ogonie turkusowy kolor oraz czarne zakończenia.


Nazwa rodziny
Piłodzioby (Momotidae)
Występowanie
Ameryka Południowa , Północna i Środkowa.
Liczba gatunków na świecie
10
Liczba gatunków w Polsce
0
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kraskowate (Coraciiformes)
Rodzina: Piłodzioby (Momotidae)
Długość ciała
Długość ciała:17-45 cm.
Głos
Pohukiwania, skrzeczenie, często głośne.
Najmniejszy gatunek
Piłodziób płaskodzioby (Hylomanes momotula)

Inne gatunki

  • Piłodziób niebieskogardły (Aspatha gularis)
  • Piłodziób rdzawy (Baryphthengus martii)
  • Piłodziób rdzawogłowy (Baryphthengus ruficapillus)
  • Piłodziób ostrodzioby (Electron carinatum)
  • Piłodziób szerokodzioby (Electron platyrhynchum)
  • Piłodziób płaskodzioby (Hylomanes momotula)
  • Piłodziób brązowogłowy (Momotus mexicanus)
  • Piłodziób wspaniały (Momotus momota)

Występowanie i środowisko

Ptaki te występują w Ameryce Południowej , Północnej i Środkowej. Zamieszkują lasy.

Tryb życia i zachowanie

Ptaki te pohukują i skrzeczą. Siedząc na drzewie często kołyszą ogonem z boku na bok, jak wahadłem.

Morfologia i anatomia

Ptaki te mają długość ciała od 17 do 45 cm. Tylko jeden palec skierowany jest ku tyłowi.

Rozmnażanie

Gniazdują najczęściej w jamach samodzielnie wykopanych w skarpach nad brzegami rzek, rzadziej w skalnych szczelinach. Samica składa 3-4 jaja, które wysiaduje wraz z samcem.

Pożywienie

Podstawą ich diety są owady. Rzadziej zjadają drobne kręgowce i owoce.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria



© medianauka.pl, 2018-06-21, RODZ-1321



© Media Nauka 2008-2018 r.