logo

Długoszpon żółtoczelny

Długoszpon żółtoczelny (Jacana spinosa) to gatunek ptaka z rodziny długoszponów. Ma czarne upierzenie na głowie, szyi i piersi oraz karku i ogonie. Na czole charakterystyczna, żółta płytka. Dziób również jest żółty.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Ameryce Północnej (Meksyk) i Ameryce Środkowej na terenach podmokłych.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 17-23 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 36 cm.

Pożywienie

Zjada wodne bezkręgowce i nasiona roślin wodnych.

Rozmnażanie

Samica na wodzie buduje pływające gniazdo, do którego składa 3-4 jaja. Wysiaduje je jednak samiec. Czas inkubacji wynosi do 24 dni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2016-03-19, GAT-2655




Pokrewne gatunki ptaków

Długoszpony
Długoszpony

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Jacek Twardowski, Kamila Twardowska - Ptaki Świata, 978-83-8059-276-6, SBM 2016


Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.