Długoszpon żółtoczelny

Długoszpon żółtoczelny (Jacana spinosa) to gatunek ptaka z rodziny długoszponów. Ma czarne upierzenie na głowie, szyi i piersi oraz karku i ogonie. Na czole charakterystyczna, żółta płytka. Dziób również jest żółty.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Ameryce Północnej (Meksyk) i Ameryce Środkowej na terenach podmokłych.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 17-23 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 36 cm.

Pożywienie

Zjada wodne bezkręgowce i nasiona roślin wodnych.

Rozmnażanie

Samica na wodzie buduje pływające gniazdo, do którego składa 3-4 jaja. Wysiaduje je jednak samiec. Czas inkubacji wynosi do 24 dni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ptaków

Długoszpony
Długoszpony

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Jacek Twardowski, Kamila Twardowska - Ptaki Świata, 978-83-8059-276-6, SBM 2016

© medianauka.pl, 2016-03-19, GAT-2655




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.