Logo Serwisu Media Nauka


Długoszpony (Jacanidae)

Długoszpony (Jacanidae) to rodzina ptaków z rzędu siewkowatych. Rodzina ta liczy dziś 8 gatunków w 6 rodzajach. W Polsce długoszpony nie występują.

Wygląd

Cechą charakterystyczną gatunków z tej rodziny są bardzo długie palce nóg. Palce mają długie pazury, a tylny pazur może być dłuższy od samego palca. Niektóre gatunki na czole mają blaszkę, zwykle barwną. Dziób jest prosty, niezbyt długi. Skrzydła są szerokie, silne, z kolcem. Ogon zwykle jest krótki. Kolor upierzenia na ogół rdzawy lub brązowy, czasem z żółtymi, białymi lub zielonymi elementami. Samica i samiec są tak samo ubarwieni. Samice mają większe rozmiary niż samce.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.

Długoszpon chińskiDługoszpon chiński (Hydrophasianus chirurgus)

Ten długoszpon zamieszkuje południową część Azji. Od innych długoszponów wyróżnia go dość długi ogon.


Nazwa rodziny
Długoszpony (Jacanidae)
Występowanie
Afryka, Azja, Australia, Ameryka Środkowa, Ameryka Poludniowa.Długoszpony - mapa występowania na świecie
Liczba gatunków na świecie
8
Liczba gatunków w Polsce
0
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Siewkowate, siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: Długoszpony (Jacanidae)
Długość ciała
Długość: 15-30 cm.
Masa ciała: 40-230 g.

Inne gatunki

  • Długoszpon afrykański (Actophilornis africana)
  • Długoszpon madagaskarski (Actophilornis albinucha)
  • Długoszpon koralowy (Irediparra gallinacea)
  • Długoszpon krasnoczelny (Jacana jacana)
  • Długoszpon żółtoczelny (Jacana spinosa)
  • Długoszpon białobrewy (Metopidius indicus)
  • Długoszpon mały (Microparra capensis)

Występowanie i środowisko

Zamieszkują tereny bagniste, wodne pokryte gęstą roślinnością w Afryce, Azji, Australii i Ameryce Środkowej oraz Południowej.

Tryb życia i zachowanie

Dzięki długim palcom mogą się przemieszczać po roślinach wodnych. Dobrze pływają i nurkują. Chowają się pod powierzchnię wody, wciągając się uczepione podwodnej roślinności. Nad powierzchnię wody wystaje wówczas jedynie dziób. Są to gatunki osiadłe lub wędrowne. Wydają skrzeczące odgłosy. Są to hałaśliwe ptaki. Nie są zbyt dobrymi lotnikami, choć czasem podejmują dalekie wędrówki.

Morfologia i anatomia

Brak danych.

Rozmnażanie

Gniazdują na roślinności pływającej po powierzchni wody. Samica znosi na ogół 4 jaja, czasem zanurzone w wodzie. Jaja są błyszczące, z ciemnymi plamkami lub kreskami i żyłkami. Wysiadywaniem i opieką nad pisklętami zajmuje się samiec lub samiec i samica. Pisklęta są zagniazdownikami. Okres inkubacji trwa 21-26 dni.

Pożywienie

Zjadają owady, ich larwy, mięczaki, małe rybki, nasiona.

Ochrona i zagrożenia

Ptaki te nie są zagrożone wymarciem.

Ciekawostki

Czasem jaja w gnieździe są zanurzone w wodzie.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2015-03-12, ART-RODZ274



Polecamy