Długoszpony

Długoszpony (Jacanidae) to rodzina ptaków z rzędu siewkowatych. Rodzina ta liczy dziś 8 gatunków w 6 rodzajach. W Polsce długoszpony nie występują.

Cechą charakterystyczną gatunków z tej rodziny są bardzo długie palce nóg. Palce mają długie pazury, a tylny pazur może być dłuższy od samego palca. Niektóre gatunki na czole mają blaszkę, zwykle barwną. Dziób jest prosty, niezbyt długi. Skrzydła są szerokie, silne, z kolcem. Ogon zwykle jest krótki. Kolor upierzenia na ogół rdzawy lub brązowy, czasem z żółtymi, białymi lub zielonymi elementami. Samica i samiec są tak samo ubarwieni. Samice mają większe rozmiary niż samce.

Występowanie i środowisko

Zamieszkują tereny bagniste, wodne pokryte gęstą roślinnością w Afryce, Azji, Australii i Ameryce Środkowej oraz Południowej.

Tryb życia i zachowanie

Dzięki długim palcom mogą się przemieszczać po roślinach wodnych. Dobrze pływają i nurkują. Chowają się pod powierzchnię wody, wciągając się uczepione podwodnej roślinności. Nad powierzchnię wody wystaje wówczas jedynie dziób. Są to gatunki osiadłe lub wędrowne. Wydają skrzeczące odgłosy. Są to hałaśliwe ptaki. Nie są zbyt dobrymi lotnikami, choć czasem podejmują dalekie wędrówki.

Rozmnażanie

Gniazdują na roślinności pływającej po powierzchni wody. Samica znosi na ogół 4 jaja, czasem zanurzone w wodzie. Jaja są błyszczące, z ciemnymi plamkami lub kreskami i żyłkami. Wysiadywaniem i opieką nad pisklętami zajmuje się samiec lub samiec i samica. Pisklęta są zagniazdownikami. Okres inkubacji trwa 21-26 dni.

Pożywienie

Zjadają owady, ich larwy, mięczaki, małe rybki, nasiona.

Ochrona i zagrożenia

Ptaki te nie są zagrożone wymarciem.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie wymienione gatunki rodziny)

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.

Ciekawostki

Czasem jaja w gnieździe są zanurzone w wodzie.


Gatunki

To wykaz gatunków, przynależących do danej rodziny:


Inne gatunki



Powiązane quizy

Ptaki Polski — quiz

Liczba pytań: 30
Quiz szkolny
Średni wynik:
20.77 / 69.23%
2024-01-18



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN — Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek — Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/

Które ptaki gniazdują najdalej?
Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?
Czy ptaki się kąpią?
Zimą często dokarmiamy nasze ptaki. Czy jednak równie dobrze pamiętamy o nich latem? Wówczas również można im pomóc przetrwać trudne okresy suszy i wysokich temperatur.
Czy tylko kukułki podrzucają swoje jaja?
To, co robi kukułka nosi nazwę pasożytnictwa lęgowego. Czy w świecie przyrody kukułka jest wyjątkiem, czy też jest to zjawisko spotykane także u innych gatunków?
Największe gniazda ptaków
Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.
Jak dokarmiać ptaki?
Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?
Najmniejsze ptaki na świecie
Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?
Największe ptaki na świecie
Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?

© medianauka.pl, 2015-03-12, RODZ-274
Data aktualizacji artykułu: 2021-10-06



Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.