Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Długoszpon chiński
(Hydrophasianus chirurgus)

Długoszpon chiński (Hydrophasianus chirurgus) to gatunek ptaka z rodziny długoszponów. Jest wyjątkowy w tej rodzinie ze względu na dość długi ogon, który osiąga 20-30 cm. Na zgięciu skrzydła znajduje się kolec. Upierzenie z wierzchu brązowe, spód, fragmenty szyi - żółte. Najbardziej jednak charakterystyczne są bardzo długie palce stóp, zakończone pazurami. Palce umożliwiają mu chodzenie po wodnej roślinności, szczególnie tymi z rozłożystymi liśćmi.

Długoszpon chiński (Hydrophasianus chirurgus)
© kajornyot - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Długoszpon chiński (Hydrophasianus chirurgus)
Nazwy obce
angielska: Pheasant-tailed Jacana
niemiecka: Fasanblatthühnchen
francuska: Jacana à longue queue
hiszpańska: Jacana colilarga
Pierwsze opisanie gatunku
(Scopoli, 1786)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Długoszpon chiński - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 50 cm do 60 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Siewkowate, siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: Długoszpony (Jacanidae)
Głos
To hałaśliwy ptak. Odzywa się skrzekliwym głosem.

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje zbiorniki wodne gęsto porośnięte roślinnością w Indiach i południowo-wschodniej części Azji.

Tryb życia i zachowanie

Po lęgach długoszpon chiński podejmuje dalekie wędrówki. Bardzo dobrze pływa i potrafi nurkować w charakterystyczny sposób. Nogi uczepione zanurzonej roślinności wciągają całe ciało za wyjątkiem części dzioba pod wodę.

Pożywienie

Zjada owady, ślimaki, części roślin wodnych (nasiona i kłącza). Pożywienia szuka krocząc po pływających po wodzie roślinach.

Rozmnażanie

Gniazdo jest skromne, usadowione na pływających roślinach. Czasami samica składa jaja bezpośrednio na liściu rośliny wodnej. W złożeniu na ogół 4 jaja. Po złożeniu jaj wysiadywaniem i opieką nad potomstwem zajmuje się samiec. Pisklęta są zagniazdownikami.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Populacja tego gatunku w Chinach systematycznie spada.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-03-12, GAT-724








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.