Pleurodeles nebulosus

 (Pleurodeles nebulosus)

© mgkuijpers – stock.adobe.com

Pleurodeles nebulosus to gatunek płaza ogoniastego z rodziny salamandrowatych. Skóra pokryta drobnymi brodawkami i bruzdami wydaje się sucha. Ubarwienie szaro-żółte.

Występowanie i środowisko

Występuje na terenach podmokłych w lasach i zaroślach na północy Algierii i Tunezji w Afryce.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:


Pokrewne gatunki płazów


Największy płaz na świecie
Jaki płaz jest największy na świecie? Jakie osiąga rozmiary i gdzie żyje? Jaki płaz jest największy w Polsce?

Powiązane quizy

Płazy Polski — quiz

Liczba pytań: 27
Quiz szkolny
Quiz dla każdego
Średni wynik:
17.55 / 65%
2024-01-21



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org

© medianauka.pl, 2023-05-03, GAT-620422




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.