Teinopalpus imperialis

Teinopalpus imperialis to duży motyl z rodziny paziowatych, żyjący w tropikach. Samiec ma skrzydła zielone z ciemnymi przepaskami na skrzydłach pierwszej pary. Skrzydła drugiej pary z żółto-czarnymi plamami, czarno-białą, cienką przepaską, brzegiem powcinane, zakończone ogonkiem. Samica jest większa i ma duże szare obszary na skrzydłach oraz druga para skrzydeł zakończona dwoma ogonkami.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

 (Teinopalpus imperialis)

© Dmitrii – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko

Motyl ten występuje w Azji (Indie, Chiny, Birma, Wietnam).

Tryb życia i zachowanie

To motyl o dziennej aktywności.

Pożywienie

Rośliny żywicielskie to: Daphne, Magnolia campelii.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Gatunek podlega ochronie.


Pokrewne gatunki owadów


Quiz


Rozwiąż quiz powiązany tematycznie z tym artykułem i zweryfikuj swoją wiedzę.

Jaki jest największy motyl świata?
Jakie gatunki motyli są uznawane za największe na świecie? Czy motyl taki żyje w Polsce? To motyle dzienne czy ćmy? Poznaj największe motyle świata.
Czy gąsienice są nudne?
Mówiąc o motylach mamy na myśli przede wszystkim postać imago. Przeglądając atlasy motyli, często w ogóle pomija się gąsienice. Dlaczego? Czyżby były nudne?
Jak szybko latają owady?
Owady są jedynymi bezkręgowcami, które potrafią latać. Rozpiętość prędkości i różnych gatunków jest znaczna i może być zaskakująco duża.

Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Janusz Masłowski, Krzysztof Fiołek – Motyle Świata – Paziowate – Papilionidae, 978-83-925150-8-1, Koliber 2010

© medianauka.pl, 2016-02-22, GAT-636172




©® Media Nauka 2008-2023 r.