logo

Tyran północny

Tyran północny (Tyrannus tyrannus) to gatunek z rodziny tyrankowatych. Brak dymorfizmu płciowego. Upierzenie z wierzchu ciemne, od spodu białe. Pióra skrzydeł i ogona mają białe obwódki. Na czubku głowy widać jasną plamkę.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w obu Amerykach od Kanady po Argentynę. Na południu obszaru występowania znajdują się zimowiska.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Jest agresywny.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 22 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 33-38 cm.

Pożywienie

Poluje na owady, poza sezonem także owoce.

Rozmnażanie

W zniesieniu 3-5 jaj. Czas wysiadywania wynosi 16-18 dni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2021-01-13, GAT-3531




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaTyran białogardły
Tyrannus albogularis
ikonaTyran krzykliwy
Tyrannus vociferans
ikonaTyran zadziorny
Tyrannus caudifasciatus
Tyrankowate, tyranki
Tyrankowate, tyranki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Jacek Twardowski, Kamila Twardowska - Ptaki Świata, 978-83-8059-276-6, SBM 2016
  • Martyn Kenefick, Robin Restall, Floyd Hayes - Birds of Trinidad & Tobago, ISBN 978-1-4729-4152-7, HELM 2019


Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.