PL

Alczyk

Alczyk (Alle alle) to gatunek ptaka z rodziny alk, najmniejsza krajowa alka. Ma krótki dziób, okrągłą głowę, niewielkie rozmiary. Samiec jest nieco większy od samicy, poza tym brak dymorfizmu płciowego. W szacie godowej głowa, gardło, wierzch i pierś są czarne, reszta biała. W szacie spoczynkowej białe są policzki, pierś, gardło.


Alczyk(Alle alle)
© Lillian - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Zasiedla Arktykę, gdzie można go spotkać na klifach, fiordach, stromych zboczach gór w okresie rozrodu, poza tym na otwartym morzu. W Polsce obserwowany rzadko w Zatoce Gdańskiej, na Odrze i Kanale Żerańskim.

Tryb życia i zachowanie

W Polsce występuje okazyjnie od października do marca (zaledwie kilkanaście obserwacji).

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 18-23 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 37-43 cm, a ciężar ciała 120-170 g.

Pożywienie

Poluje na drobne skorupiaki, w tym widłonogi, a także larwy mięczaków oraz małe ryby. Za pokarmem nurkuje na głębokość nawet 35 m.

Rozmnażanie

Tworzy potężne kolonie lęgowe. Jest monogamistą. Gniazduje pośród skał. Złożenie jednego jaja ma miejsce od połowy czerwca do początku lipca. Jajo przez 28-31 dni wysiaduje samiec i samica na zmianę.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. To ptak chroniony w Polsce.

Ciekawostki

To jeden z najliczniejszych ptaków świata.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-04-29, GAT-2649

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Alczyk
      

W tym czasie miały miejsce obserwacje alczyka w Polsce.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.