logo

Andówka wielka, andówka szaropierśna

Andówka szaropierśna, andówka wielka (Thinocorus orbignyianus) to gatunek ptaka z rodziny andówek. Ubarwienie brązowe, płowo i czarno obrzeżone. Czoło oraz pierś są szare.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w Ameryce Południowej. Występuje wysoko w górach (Andy) na suchych stokach.

Tryb życia i zachowanie

Odbywa lot tokowy podobnie jak skowronek.

Pożywienie

To ptak roślinożerny. Z pokarmu pozyskuje wodę dla organizmu.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.



© medianauka.pl, 2019-01-03, GAT-6571




Pokrewne gatunki ptaków

Andówki
Andówki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Nie posiadamy w naszej bazie innych gatunków zwierząt z tej samej rodziny.



Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?






Polecamy w naszym sklepie

Kubek sowy
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
kolorowe skarpetki góra lodowa
Mapa świata Puzzle
Montessori - Zwierzęta
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.