Logo Media Nauka

Andówki, poszwiki, poszwikowate

Andówki, poszwiki, poszwikowate (Thinocoridae) to rodzina ptaków z rzędu siewkowych, do których zaliczamy 4 gatunki w dwóch rodzajach. W Polsce nie żyje żaden z gatunków z tej rodziny.

Wygląd

Andówki mają krótkie nogi i dzioby, krępą budowę ciała. Upierzenie zwykle brązowe z czarnymi elementami z deseniem cynamonowym. Dymorfizm płciowy nie jest bardzo wyraźny.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Andówka wielka, andówka szaropierśnaAndówka wielka, andówka szaropierśna

Thinocorus orbignyianus

Andówka szaropierśna, andówka wielka (Thinocorus orbignyianus) to gatunek ptaka z rodziny andówek. Ubarwienie brązowe, płowo i czarno obrzeżone. Czoło oraz pierś są szare.



Zdjęcia - galeria



Inne gatunki

  • Andówka rdzawobrzucha (Attagis gayi)
  • Andówka białobrzucha (Attagis malouinus)
  • Andówka mała (Thinocorus rumicivorus)

Występowanie i środowisko

Ptaki te żyją w Ameryce Południowej na obszarach górskich.

Tryb życia i zachowanie

Często tworzą niewielkie stada. Szybko biegają po ziemi.

Morfologia i anatomia

Osiągają długość ciała 16-30 cm i ciężar 50-400 g. Nozdrza osłania wieczko.

Rozmnażanie

Gniazdo to zwykłe i wyścielone zagłębienie w ziemi. W zniesieniu najczęściej 4 jaja. Okres inkubacji wynosi 25 dni. Pisklęta są zagniazdownikami.

Pożywienie

W ich diecie przeważa pokarm roślinny.

Ochrona i zagrożenia

Andówki nie są zagrożone wymarciem.




© medianauka.pl, 2019-01-03, RODZ-752



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.