Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Ara hiacyntowa
(Anodorhynchus hyacinthinus)

Ara hiacyntowa (Anodorhynchus hyacinthinus) to gatunek ptaka z rodziny papugowatych. Jest to największa papuga właściwa. Ma jednolite, niebieskawe ubarwienie upierzenia. Skóra pozbawiona piór wokół oka i nasady dzioba szczęki dolnej jest jaskrawo żółta.

Ara hiacyntowa (Anodorhynchus hyacinthinus)
© Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Ara hiacyntowa (Anodorhynchus hyacinthinus)
Nazwy obce
angielska: Hyacinth Macaw
niemiecka: Hyazinth-Ara
czeska: Ara hyacintový
francuska: Ara hyacinthe
hiszpańska: Guacamayo Azul, Guacamayo Jacinto
Pierwsze opisanie gatunku
(Latham, 1790)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Ara hiacyntowa - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 85 cm do 100 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Papugowe (Psittaciformes)
Rodzina: Papugi (Psittacidae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje podmokłe lasy i gaje palmowe Ameryki Południowej w Brazylii.

Tryb życia i zachowanie

Ara hiacyntowa żyje w parach.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość ciała 85-100 cm. Skrzydło mierzy do 42,5 cm.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Jest to największa papuga właściwa.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-11, GAT-4279








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.