Papugowe, papugi

Papugi, papugowe (Psittaciformes) - to rząd ptaków, skupiający tylko jedną rodzinę, w ramach której wyróżniamy łącznie aż 356 gatunków. Jest to bardzo stara grupa ptaków. Najstarsze skamieniałości papug pochodzą sprzed 55 milionów lat.

Papugi, papugowate (Psittacidae)

Jest to rodzina ptaków z rzędu papugowych. Rodzina ta liczy dziś 80 rodzajów i 356 gatunków. W Polsce nie żyje wolno ani jeden przedstawiciel tej rodziny.

Podrodziny papugowatych

Gatunki papug łączymy w 7 podrodzin:

  • papugi (właściwe) (Psittacinae) - 265 gatunków w 57 rodzajach,
  • lory (Lorinae) - 54 gatunki w 12 rodzajach,
  • nestory (Nestorinae) - 4 gatunki w 1 rodzaju,
  • kakapo (Strigopinae) - 1 gatunek w 1 rodzaju,
  • kakadu (Cacatuinae) - 20 gatunków w 5 rodzajach,
  • nimfy (Nymphicinae) - 1 gatunek w 1 rodzaju,
  • karłówki (Micropsittinae) - 11 gatunków w 3 rodzajach.

Rodziny

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych, opisujących rodziny ssaków z wybranego rzędu.

Sortuj według:
Ukryj obce rodziny
Ukryj polskie rodziny

Kakaduowate
Kakaduowate

Cacatuidae

Liczba gatunków: 21
(w Polsce: nie występują)
Kakapowate
Kakapowate

Strigopidae

Liczba gatunków: 4
(w Polsce: nie występują)
Papugowate
Papugowate

Psittacidae

Liczba gatunków: 340
(w Polsce: nie występują)


Występowanie i środowisko

Te piękne ptaki pochodzą z obszarów równikowych i podzwrotnikowych całej ziemi, najliczniejsze są jednak na obszarach Amazonii w Ameryce Południowej oraz Australii. Zamieszkują lasy i zadrzewienia, rzadziej lasy górskie i otwarte tereny trawiaste.

Tryb życia i zachowanie

Papugi słabo latają. Nie mogą latać na duże odległości. Wspaniale wspinają się po gałęziach, pomagając sobie dziobem. Są hałaśliwe i towarzyskie. Żyją w stadach. Notowano tak duże stada np. papużek falistych, że przesłaniały niebo. Nocują także w grupie. Papugi nie odbywają wędrówek.

To niezwykle inteligentne ptaki. Ich inteligencja wprawia czasem właścicieli ptaków w zakłopotanie. Niektóre gatunki potrafią naśladować pojedyncze słowa wypowiedziane przez człowieka, a nawet całe zdania.


Morfologia i anatomia

Zwykle bardzo kolorowe i jaskrawe upierzenie. Ptaki te mają długie ogony. Dziób krótki, masywny, zakrzywiony w dół. U nasady nabrzmiała woskówka. Szczęka górna połączona z czaszką ruchomo. Papugi mają krótką szyję, gruby język. Brak dymorfizmu płciowego. Papugi mają zwrotny skrajny palec. Szczęka górna jest ruchomo zestawiona z czaszką.

Rozmnażanie

Papugi są w zasadzie monogamiczne i łączą się w pary na całe życie. Gnieżdżą się w dziuplach drzew. Nie wiją gniazd. Samica składa 1-8 białych jaj niewielkich rozmiarów. Wysiadywanie trwa 17-35 dni. Młode są gniazdownikami. Przebywają w dziupli 21-70 dni. Rodzice karmią je wymiotowanym, częściowo strawionym pokarmem.

Pożywienie

Są roślinożerne, zjadają głównie owoce, nasiona, orzechy, jagody, nektar, pyłek kwiatowy.

Ochrona i zagrożenia

Niestety blisko 1/3 gatunków, bo aż 97 znalazło się na liście zwierząt zagrożonych: 15 jest krytycznie zagrożonych, 34 - zagrożone, 48 jest narażonych. Do przyczyn takiego stanu rzeczy można zaliczyć wyniszczanie naturalnego środowiska ptaków, chwytanie okazów do hodowli oraz introdukcja drapieżników na nowych terenach.

Ciekawostki

Wiele gatunków jest hodowanych w domach ze względu na piękno tych ptaków oraz ich inteligencję. Jednakże jedyną faktycznie udomowioną papugą jest australijska papużka falista, która na Zachodzie jest po psach i kotach, najczęściej hodowanym zwierzęciem w domach.

Powszechnie sądzi się, że papugi potrafią jedynie powtarzać słowa wymawiane przez ludzi. Przeprowadzono eksperymenty, z których wynika, że papuga może nie tylko uczyć się pojedynczych słów, ale z powodzeniem może też łączyć je w zdania, co więcej - może używać negacji (!) oraz samodzielnie uczyć się nowych wyrażeń.

Zdjęcia - galeria

Ukryj obce gatunki
Ukryj polskie gatunki


Amazonka niebieskoczelna
Amazonka pąsowa
Ara epoletowa, ara czerwonoramienna
Ara zielona
Ara zielonoskrzydła, arakang
Ara zwyczajna, ararauna zwyczajna
Kakadu molucka, kakadu molukańska
Kakadu palmowa, żałobnica palmowa
Lora karmazynowa
Konura jendaj
Lorysa górska
Lorysa tęczowa
Nierozłączka Fischera
Konura czarnogłowa
Szkarłatka królewska
Świergotka seledynowa
Świergotka seledynowa
Żako
Ara hiacyntowa
Papużka falista
Kakadu różowa
Kakadu ognistoczuba, kakadu inka
Kapturnica, papuga jastrzębiogłowa
Rozella czarnogłowa
Nimfa
Kea
Aleksandretta obrożna
Kakapo
Rozella królewska
Rozella białolica
Mnicha nizinna
Konura słoneczna
Aleksandretta chińska
Rudosterka zielonolica
Kakadu żółtoczuba
Nierozłączka czerwonoczelna
Ara żółtoskrzydła
Aleksandretta większa
Aleksandretta śliwogłowa
Nierozłączka czarnogłowa
Łąkówka turkusowa
Kaka
Kaka

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Papużka falista
         

Okres rozrodu papużki falistej.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia


© medianauka.pl, 2014-01-07, RZAD-30


Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.