Logo Media Nauka

Kakapo

Kakapo (Strigops habroptila ) to jedyny przedstawiciel podrodziny kakapo, to ptak z rzędu papug. Kakapo przypomina bardzo sowę. Dziób jest niewielki, haczykowaty. Ubarwienie zielonkawe z żółtym odcieniem na spodzie. Na tułowiu występuje podłużne kreskowanie w kolorze białym. Na ogonie widoczne poprzeczne jasne pasy.

Kakapo (Strigops habroptila)
© rghenry - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Kakapo
Nazwa łacińska
Strigops habroptila
Synonimy
Strigops habroptilus Gray, 1845
Nazwy obce
angielska: Kakapo, Owl Parrot
niemiecka: Kakapo
hiszpańska: Cacapo
Pierwsze opisanie gatunku
Gray, 1845
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: 65 cm
Ciężar: do 4 kg
Maksymalna długość życia
120 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Papugowe (Psittaciformes)
Rodzina: Papugi (Psittacidae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje lasy bukowe na Nowej Zelandii.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi nocny tryb życia. Kakapo nie lata w sposób czynny. Zaledwie potrafi szybować w dół, wspinać się po drzewach i biegać po ziemi.

To długowieczny ptak. Dożywa nawet 120 lat!

Morfologia i anatomia

Kakapo osiąga długość ciała do 65 cm i ciężar do 4 kg.

Pożywienie

Kakapo odżywia się pędami, liśćmi, mchami, jagodami, owocami, grzybami, drewnem i nektarem kwiatów.

Rozmnażanie

W okresie rozrodczym łączy się w pary. Samiec buduje gniazdo (zagłębienie) na ziemi. Samica składa w nim 1-2 jaja. Jaja samica wysiaduje sama przez miesiąc. Później opiekuje się pisklętami jeszcze 3 miesiące po tym, jak młode się opierzą.

CR

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest krytycznie zagrożony wymarciem. Ma status CR w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Liczebność tej papugi sukcesywnie spada.

Ciekawostki

To jedyna nielotna papuga na świecie.

To najcięższa papuga świata.

Kakapo żyje nawet 120 lat!

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-09-03, GAT-2749





© Media Nauka 2008-2018 r.