Logo Media Nauka

Kea

Kea (Nestor notabilis) to dość duża papuga o długim i słabo zakrzywionym jak na papugowate dziobie. Upierzenie zielonkawe z purpurowymi spodami skrzydeł i kuprem.

Kea (Nestor notabilis)
© Henner Damke - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Kea
Nazwa łacińska
Nestor notabilis
Nazwy obce
angielska: Kea
niemiecka: Kea, Bergpapagei
czeska: Nestor kea
francuska: Nestor kéa
hiszpańska: Kea
Pierwsze opisanie gatunku
Gould, 1856
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: od 46 cm do 48 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Papugowe (Psittaciformes)
Rodzina: Papugi (Psittacidae)

Występowanie i środowisko

To endemit Wyspy Południowej na Nowej Zelandii. To papuga górska, żyjąca ponad granicą lasu. Papuga ta żyje więc w dość surowych warunkach.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi osiadły tryb życia.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość ciała od 46 do 48 cm, skrzydło ma długość do 33,5 cm. Dziób samicy jest grubszy i krótszy.

Pożywienie

Kea zjada owoce, pąki i liście roślin, poluje też na owady. Zdarza się, że kea zjada też mięso owiec, w tym padlinę.

Rozmnażanie

Gniazduje w skalnych szczelinach. Samica składa 4 jaja. Pisklęta są okryte szarym puchem. Młode przebywają w gnieździe aż 3 miesiące, czasem nawet przez dłuższy czas.

EN

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Atakowanie chorych i słabych osobników owiec, a bardzo rzadko owiec także zdrowych, to stosunkowo nowe zachowanie wśród tych papug.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-07-01, GAT-2745





© Media Nauka 2008-2018 r.