Kea

Kea (Nestor notabilis) to dość duża papuga o długim i słabo zakrzywionym jak na papugowate dziobie. Upierzenie zielonkawe z purpurowymi spodami skrzydeł i kuprem.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

To endemit Wyspy Południowej na Nowej Zelandii. To papuga górska, żyjąca ponad granicą lasu. Papuga ta żyje więc w dość surowych warunkach.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi osiadły tryb życia.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość ciała od 46 do 48 cm, skrzydło ma długość do 33,5 cm. Dziób samicy jest grubszy i krótszy.

Pożywienie

Kea zjada owoce, pąki i liście roślin, poluje też na owady. Zdarza się, że kea zjada też mięso owiec, w tym padlinę.

Rozmnażanie

Gniazduje w skalnych szczelinach. Samica składa 4 jaja. Pisklęta są okryte szarym puchem. Młode przebywają w gnieździe aż 3 miesiące, czasem nawet przez dłuższy czas.

Ochrona i zagrożenia EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Atakowanie chorych i słabych osobników owiec, a bardzo rzadko owiec także zdrowych, to stosunkowo nowe zachowanie wśród tych papug.


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaKaka
Nestor meridionalis
Kakapowate
Kakapowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2018-07-01, GAT-2745






Polecamy w naszym sklepie

Montessori - Zwierzęta
Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Kolorowe skarpetki Kostka
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.