logo

Kaka

Kaka (Nestor meridionalis) to papuga zaliczana do nestorów. Upierzenie głównie oliwkowo-brązowe, zielonkawe, poza kuprem i brzuchem, które mają czerwonawy kolor. Skrzydła od spodu są purpurowe. wierzch głowy szarawy.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

To papuga Nowej Zelandii, gdzie żyje w lasach,chociaż pojawia się także w ogrodach.

Tryb życia i zachowanie

Tworzy niewielkie stada.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 43-48 cm.

Pożywienie

Poluje na gąsienice motyli, larwy chrząszczy, zjada nasiona, owoce, a także nektar kwiatów.

Rozmnażanie

Gniazdo zakłada w dziupli. W złożeniu zwykle 4 jaja.

Ochrona i zagrożenia EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.



© medianauka.pl, 2019-05-07, GAT-2746




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaKea
Nestor notabilis
Kakapowate
Kakapowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?






Polecamy w naszym sklepie

Paw Puzzle
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Mapa świata Puzzle
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.