Logo Media Nauka

Arasari czarnoszyi (Pteroglossus aracari)
© herraez - stock.adobe.com

Arasari czarnoszyi

Arasari czarnoszyi (Pteroglossus aracari) to gatunek ptaka z rodziny tukanów. Upierzenie czarne z wierzchu, czarne jest też podgardle. Pierś i spód żółte z czerwoną, szeroką przepaską. Czerwona plama jest też zna wierzchniej stronie u nasady ogona. Ogon dość długi. Dziób potężny. Szczęka dolna czarna, górna żółtawa.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Ameryce Południowej (Wenezuela, Brazylia, Surinam, Gujana Francuska).

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-11-25, GAT-8297


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaArasari kędzierzawy
Pteroglossus beauharnaesii
ikonaArasari obrożny
Pteroglossus torquatus
ikonaArasari wielopręgi
Pteroglossus pluricinctus
Tukany
Tukany

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.