Logo Serwisu Media Nauka


Arasari obrożny (Pteroglossus torquatus)

Arasari obrożny (Pteroglossus torquatus) to piękny, kolorowy ptak z rodziny tukanów. Wierzch ciała i głowa są upierzone na czarno z zielonkawym połyskiem. Pokrywy nadogonowe oraz kuper są czerwone. Spód żółtawy z czarno-czerwoną przepaską. Dziób, o charakterystycznym dla wszystkich tukanów kształcie i rozmiarze, ma żółtawy kolor z czarnymi elementami, u nasady ma czerwony nalot.

Arasari obrożny (Pteroglossus torquatus)
© Eduardo Rivero - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Arasari obrożny (Pteroglossus torquatus)
Nazwy obce
angielska: Collared Araçari
niemiecka: Halsbandarassari
czeska: Arassari pestrý
francuska: Araçari à collier
hiszpańska: Tucancillo collarejo, arasarí acollarado
Pierwsze opisanie gatunku
(Gmelin, 1788)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Arasari obrożny - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 40 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Łaźce (Piciformes)
Rodzina: Tukany (Ramphastidae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje wilgotne lasy, lasy uprawne południowej części Meksyku, Kolumbii i Wenezueli. Pionowy zasięg występowania to 1300 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Osiąga 40 cm długości ciała.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2016-10-11, ART-GAT2990




Polecamy