Logo Media Nauka

Tukany

Tukany (Ramphastidae) to rodzina ptaków z rzędu łaźców. Rodzina ta liczy dziś 6 rodzajów i 34 gatunki.

Wygląd

Najbardziej charakterystyczny dla rodziny jest ogromy, czasem dłuższy od reszty ciała, dziób. Jest też prawie tej samej grubości co tułów. Dzięki ażurowej budowie jest on niezwykle lekki. Krajce dzioba są piłkowane. Dziób jest przy tym niezwykle kolorowy. W upierzeniu pojawiają się kontrastujące ze sobą plamy. Pod względem ubarwienia nie występuje dymorfizm płciowy. Samce są jednak czasami nieco większe od samic i mają dłuższe dzioby.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Arasari obrożnyArasari obrożny

Pteroglossus torquatus

Arasari obrożny (Pteroglossus torquatus) to piękny, kolorowy ptak z rodziny tukanów z Ameryki Środkowej. Wierzch ciała i głowa są upierzone na czarno z zielonkawym połyskiem. Pokrywy nadogonowe oraz kuper są czerwone.


Tukan czerwonodziobyTukan czerwonodzioby

Ramphastos tucanus

Tukan czerwonodzioby to jeden z przedstawicieli rodziny tukanów z Ameryki Południowej. Ma piękny, czerwony dziób z żółtymi elementami. Wokół oczu ma niebieski obszar. Za okiem biała plama. Upierzenie jest czarne. Kuper jasny.


Tukan wielki, tukan tokoTukan wielki, tukan toko

Ramphastos toco

Tukan wielki, tukan toko (Ramphastos toco) to gatunek ptaka z rodziny tukanów, chyba najbardziej znany przedstawiciel tej rodziny. Upierzenie czarne poza białym śliniakiem i kuprem, czerwonymi pokrywami podogonowymi, pomarańczową otoczką oczu.


Nazwa rodziny
Tukany (Ramphastidae)
Występowanie
Ameryka Środkowa i Ameryka Południowa.
Liczba gatunków na świecie
35
Liczba gatunków w Polsce
0
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Łaźce (Piciformes)
Rodzina: Tukany (Ramphastidae)
Długość ciała
Długość: 36-79 cm (razem z dziobem).
Masa ciała: 115-860 g.
Głos
Krakanie, szczekanie, chrząknięcia, terkotanie, wysokie dźwięki.
Największy gatunek

Inne gatunki

  • Andotukan czarnogłowy (Andigena cucullata)
  • Andotukan niebieski (Andigena hypoglauca)
  • Andotukan pstrodzioby (Andigena laminirostris)
  • Andotukan czarnodzioby (Andigena nigrirostris)
  • Pieprzojad andyjski (Aulacorhynchus coeruleicinctis)
  • Pieprzojad amazoński (Aulacorhynchus derbianus)
  • Pieprzojad czerwonorzytny (Aulacorhynchus haematopygus)
  • Pieprzojad żółtobrewy (Aulacorhynchus huallagae)
  • Pieprzojad szmaragdowy (Aulacorhynchus prasinus)
  • Pieprzojad zmienny (Aulacorhynchus sulcatus)
  • Tukaniec (Baillonius bailloni)
  • Arasari czarnoszyi (Pteroglossus aracari)
  • Arasari amazoński (Pteroglossus azara)
  • Arasari kędzierzawy (Pteroglossus beauharnaesii)
  • Arasari rdzawoszyi (Pteroglossus bitorquatus)
  • Arasari brązowouchy (Pteroglossus castanotis)
  • Arasari płomienny (Pteroglossus frantzii)
  • Arasari żółtobrzuchy (Pteroglossus inscriptus)
  • Arasari wielopręgi (Pteroglossus pluricinctus)
  • Arasari czarnogłowy (Pteroglossus viridis)
  • Tukan czarnodzioby (Ramphastos ambiguus)
  • Tukan górski (Ramphastos brevis)
  • Tukan zielonodzioby (Ramphastos dicolorus)
  • Tukan tęczodzioby (Ramphastos sulfuratus)
  • Tukan brązowodzioby (Ramphastos swainsonii)
  • Tukan żółtogardły (Ramphastos vitellinus)
  • Tukanik gujański (Selenidera culik)
  • Tukanik brazylijski (Selenidera gouldii)
  • Tukanik plamodzioby (Selenidera maculirostris)
  • Tukanik żółtolicy (Selenidera nattereri)
  • Tukanik czarnopierśny (Selenidera reinwardtii)
  • Tukanik złotouchy (Selenidera spectabilis)

Występowanie i środowisko

Występują w Ameryce Środkowej i Południowej. Żyją wyłącznie w środowisku leśnym.

Tryb życia i zachowanie

Są towarzyskie i hałaśliwe. Żyją w małych stadach. Ptaki iskają się nawzajem długimi dziobami. Tukany nierzadko poddają się zabawom. Dla przykładu lubią przerzucać sobie owoce, spychać się z gałęzi.

Morfologia i anatomia

Język jest długi (nawet 15 cm), wąski i spłaszczony. Zewnętrzny palec zwrotny. Skrzydła są krótkie i zaokrąglone. Kręgi w dolnym odcinku kręgosłupa mają unikalną budowę, co umożliwia ptakom zagięcie ogona do przodu nad grzbietem.

Rozmnażanie

Gniazdują w dziuplach, nie wyściełając ich. Samice składają 1-5 białych jaj. Wysiaduje samica i samiec przez 16 dni. Pisklęta są nagie. Młode przebywają w dziupli 6-7 tygodni. Dziób osiąga swój pełny kształt dopiero po kilku miesiącach.

Pożywienie

Odżywiają się owocami i jagodami, owady, pająki i inne małe zwierzęta, ptaki i jaja ptaków. Piją wodę z zagłębień drzew.

Ochrona i zagrożenia

Zagrożonym gatunkiem z tej rodziny jest pieprzojad żółtobrewy.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria



© medianauka.pl, 2014-01-07, RODZ-182



© Media Nauka 2008-2018 r.