logo

Tukan brązowodzioby

Tukan brązowodzioby (Ramphastos swainsonii) to gatunek ptaka z rodziny tukanów. Ma czarne upierzenie poza żółtozielonymi bokami głowy i żółtym, wyraźnie wyodrębnionym "śliniakiem". Dziób, jak u wszystkich tukanów bardzo duży. Żuchwa brązowa, górna część żółta i brązowa od nasady do połowy długości dzioba, oddzielona czarną, grubą kreską.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Ameryce Środkowej i w północnej części Ameryki Południowej (tereny górskie).

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.



© medianauka.pl, 2019-06-09, GAT-3003




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaTukan czerwonodzioby
Ramphastos tucanus
ikonaTukan tęczodzioby
Ramphastos sulfuratus
Tukany
Tukany

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?






Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Mapa świata Puzzle
Kubek zwierzęta Bałtyku
Kubek sowy
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.