Logo Media Nauka

Tukan tęczodzioby

Tukan tęczodzioby (Ramphastos sulfuratus) to pięknie ubarwiony gatunek tukana. Samica jest mniejsza od samca. Upierzenie jest czarne, często z połyskiem i zielonkawym odcieniem. Czoło, policzki oraz pierś są jaskrawożółte, pokrywy nadogonowe mają biały i czerwonawy kolor. Najbardziej kolorowy jest potężny dziób, na którym występują prawie wszystkie kolory tęczy. Nogi są niebieskie.

Tukan tęczodzioby (Ramphastos sulfuratus)
© David - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje od Meksyku do północnych obszarów Ameryki Południowej. To ptak leśnych i nizinnych obszarów.

Tryb życia i zachowanie

Tworzy niewielkie stada. Dziobem podrzuca owoce do góry i całe połyka.

Morfologia i anatomia

Osiąga 40-50 cm długości ciała. Dziób zajmuje 1/3 długości ciała, ale jest bardzo lekki.

Pożywienie

Zjada owoce, a także owady oraz małe kręgowce. Kradnie też jaja i pisklęta z gniazd innych ptaków.

Rozmnażanie

To gatunek monogamiczny. Gniazduje w dziuplach, które zajmuje po dzięciołach. Wysiadywaniem jaj zajmuje się samiec i samica.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-03, GAT-3000


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaArasari obrożny
Pteroglossus torquatus
ikonaTukan brązowodzioby
Ramphastos swainsonii
ikonaTukan czerwonodzioby
Ramphastos tucanus




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.