Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Tukan wielki, tukan toko
(Ramphastos toco)

Tukan wielki, tukan toko (Ramphastos toco) to gatunek ptaka z rodziny tukanów, chyba najbardziej znany przedstawiciel tej rodziny. To jeden z największych tukanów świata. Upierzenie czarne poza białym śliniakiem i kuprem, czerwonymi pokrywami podogonowymi, pomarańczową otoczką niebieskich oczu i niezwykle kolorowym, w większości pomarańczo-żółtym dziobem, ogromnych rozmiarów. Dziób u nasady i na końcu ma czarne plamy. Samiec i samica wyglądają tak samo.

Tukan wielki, tukan toko (Ramphastos toco)
© Oleksiy Mark - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Tukan wielki, tukan toko (Ramphastos toco)
Nazwy obce
angielska: Toco Toucan
niemiecka: Riesentukan
czeska: Tukan obrovský
francuska: Toucan toco
hiszpańska: Ramphastos toco
Pierwsze opisanie gatunku
Müller, 1776
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Tukan wielki, tukan toko - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 60 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Łaźce (Piciformes)
Rodzina: Tukany (Ramphastidae)

Występowanie i środowisko

To ptak lasów tropikalnych Ameryki Południowej.

Tryb życia i zachowanie

Tukan wielki jest ptakiem towarzyskim.

Morfologia i anatomia

Dorasta do 60 cm długości ciała.

Pożywienie

Zjada miękkie owoce, owady i drobne kręgowce (pisklęta).

Rozmnażanie

Gniazduje w dziuplach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Tukan ten w niewoli łatwo się oswaja.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-15, GAT-3001








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.