Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Tukan czerwonodzioby
(Ramphastos tucanus)

Tukan czerwonodzioby (Ramphastos tucanus) ma jak inne tukany bardzo duży, gruby dziób, który osiąga długość 18 cm. Jest on jednak bardzo lekki i niezwykle kolorowy. Wokół oczu ma niebieski obszar. Za okiem biała plama. Upierzenie jest czarne. Kuper jasny.

Tukan czerwonodzioby (Ramphastos tucanus)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Tukan czerwonodzioby (Ramphastos tucanus)
Nazwy obce
angielska: Red-billed Toucan, White-throated Toucan
niemiecka: Weißbrusttukan
hiszpańska: Tucán pechiblanco, tucán de pico rojo
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Tukan czerwonodzioby - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Łaźce (Piciformes)
Rodzina: Tukany (Ramphastidae)

Występowanie i środowisko

Ameryka Południowa. Zasiedla lasy tropikalne.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w parach lub małych grupach. Lot jest ociężały, powolny, paraboliczny.

Pożywienie

Zjada głównie owoce, ale także owady i drobne kręgowce.

Rozmnażanie

Gniazdo zakłada w dziupli spróchniałego drzewa, której nie wyściela niczym. Jaja wysiaduje samiec i samica na zmianę. Młode wykluwają się nagie i ślepe. Na spodzie nóg mają specjalne narośla, które chronią je przed zranieniem o twarde podłoże dziupli.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-31, GAT-570








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.