Brodal czerwonouchy

Brodal czerwonouchy (Trachyphonus erythrocephalus) to gatunek pięknie ubarwionego ptaka z rodziny brodaczy (niektóre źródła zaliczają ten gatunek do tukanowatych lub Lybiidae). Głowa jest czerwono-żółto-czarna, dziób czerwony. Wierzch czarny z białymi plamkami. Spód żółty z czarno-białą obrożą.


Brodal czerwonouchy (Trachyphonus erythrocephalus)
© Nikolny - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w Afryce (Etiopia, Somalia, Kenia, Tanzania), gdzie zasiedla skaliste tereny, półpustynie, tereny trawiaste, rzadkie lasy, zarośla i ogrody.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 23 cm.

Pożywienie

Ptak ten żywi się owocami i nasionami roślin. Poluje tez na małe bezkręgowce.

Rozmnażanie

Gniazduje w ziemi, drążąc w skarpach nadrzecznych długie tunele, a czasem nawet w kopcach termitów. W złożeniu 2-6 jaj. Okres wysiadywania trwa dwa tygodnia. Jaja wysiaduje samiec i samica.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-03, GAT-8268






Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.