Logo Media Nauka

Brodal czerwonouchy

Brodal czerwonouchy (Trachyphonus erythrocephalus) to gatunek pięknie ubarwionego ptaka z rodziny brodaczy (niektóre źródła zaliczają ten gatunek do tukanowatych lub Lybiidae). Głowa jest czerwono-żółto-czarna, dziób czerwony. Wierzch czarny z białymi plamkami. Spód żółty z czarno-białą obrożą.

Brodal czerwonouchy (Trachyphonus erythrocephalus)
© Nikolny - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w Afryce (Etiopia, Somalia, Kenia, Tanzania), gdzie zasiedla skaliste tereny, półpustynie, tereny trawiaste, rzadkie lasy, zarośla i ogrody.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 23 cm.

Pożywienie

Ptak ten żywi się owocami i nasionami roślin. Poluje tez na małe bezkręgowce.

Rozmnażanie

Gniazduje w ziemi, drążąc w skarpach nadrzecznych długie tunele, a czasem nawet w kopcach termitów. W złożeniu 2-6 jaj. Okres wysiadywania trwa dwa tygodnia. Jaja wysiaduje samiec i samica.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-03, GAT-8268


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaBrodacz czerwonogłowy
Eubucco bourcierii
ikonaPstrogłów plamkowany
Megalaima lineata




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.