Logo Media Nauka

Binturong

Binturong (Arctictis binturong) to ssak z rodziny łasz. Nie przypomina wyglądem innych łasz. Ma długą, szorstką sierść w kolorze czarnym z szarym lub żółtym nalotem. Ma białe brzegi uszu i białe, długie wąsy oraz długi, puszysty, chwytny ogon.

Binturong (Arctictis binturong)
© coffeemill - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Binturong
Nazwa łacińska
Arctictis binturong
Nazwy obce
angielska: Binturong, Bearcat, Palawan Binturong
niemiecka: Binturong
czeska: Binturong
francuska: Binturong
hiszpańska: Binturong
Pierwsze opisanie gatunku
(Raffles, 1821)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Binturong - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 61 cm do 97 cm
Długość ogona: 89 cm
Ciężar: od 9 kg do 14 kg
Podgatunki
Rozróżnia się 9 podgatunków.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Rodzina: Łaszowate, łasze, wiwerowate (Viverridae)

Występowanie i środowisko

Półwysep Indochiński, Sumatra, Jawa, Borneo, Nepal, Asam. Zamieszkuje lasy bambusowe.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi nadrzewny tryb życia, ale wśród gałęzi porusza się dość wolno i ostrożnie. Preferuje gęste lasy. Jest aktywny w nocy. Żyje samotnie. Jest dobrym pływakiem i świetnie nurkuje.

Morfologia i anatomia

Binturong dorasta do 80 cm długości ciała. Ogon ma nawet 70 cm długości.

Pożywienie

Pokarm roślinny, głównie owoce i liście. Zjada także padlinę, owady, drobne ssaki i ptaki. Rzadziej poluje na ryby.

Rozmnażanie

Brak danych.

VU

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-02-19, GAT-342





© Media Nauka 2008-2018 r.