Logo Serwisu Media Nauka

Cyweta indyjska
(Viverra zibetha)

Cyweta indyjska, cybeta (Viverra zibetha) to gatunek drapieżnego ssaka z rodziny łaszowatych (wiwerowatych), podobny nieco do kota domowego. Ma jednak wydłużoną głowę, szpiczasto zakończoną. Futro jest żółtawobrunatne, ciemno lub rudo plamkowane. Na grzbiecie występują czarne pręgi. Na ogonie widnieją szerokie pierścienie w kolorze czarnym.

Cyweta indyjska (Viverra zibetha)
© kajornyot - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Cyweta indyjska (Viverra zibetha)
Nazwy obce
angielska: Large Indian Civet
niemiecka: Indische Zibetkatze
francuska: Grande civette de l'Inde, zibeth
hiszpańska: Gran civeta india, gran civeta oriental
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Cyweta indyjska - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 80 cm
Długość ogona: 45 cm
Maksymalna długość życia
15 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Rodzina: Łaszowate, łasze, wiwerowate (Viverridae)

Występowanie i środowisko

Występuje pospolicie w lasach Indii, Chin i Półwyspu Indochińskiego.

Tryb życia i zachowanie

To samotnik o nocnej aktywności. Dzień spędza w ukryciu. Prowadzi naziemny tryb życia, ale też dobrze się wspina na drzewa. Dożywa 13-15 lat.

Morfologia i anatomia

Dorasta do 80 cm długości ciała bez ogona. Ogon ma długość około 45 cm. Cybeta ma specjalne gruczoły zapachowe, które wydzielają cywet - substancję wykorzystywaną w przemyśle perfumeryjnym.

Pożywienie

Poluje na niewielkie ssaki, ptactwo, gady i płazy, a także owady. Zjada także owoce i korzenie.

Rozmnażanie

Samica rodzi 2-3 młode.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-11-01, GAT-3981








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.