Logo Serwisu Media Nauka

Błyszczak purpurowy
(Lamprotornis purpureus)

Błyszczak purpurowy (Lamprotornis purpureus) to gatunek ptaka z rodziny szpaków. Ma dość smukłą sylwetkę ze szpiczastą głową. Charakterystyczne są dość duże, żółte oczy. Upierzenie niebieskawe, fioletowe z zielonym połyskiem. Całe błyszczy się w świetle. Młode są bardziej matowe.

Błyszczak purpurowy (Lamprotornis purpureus)
© angellodeco - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Błyszczak purpurowy (Lamprotornis purpureus)
Nazwy obce
angielska: Purple starling
niemiecka: Purpurglanzstar
francuska: Merle métallique pourpré
Pierwsze opisanie gatunku
(Müller, 1776)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Błyszczak purpurowy - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 24 cm
Maksymalna długość życia
10 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Szpaki (Sturnidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten żyje w Afryce w południowo-zachodnim jej obszarze. Zamieszkuje obszary trawiaste, stepy, zarośla, pola trzciny, tereny rolne.

Tryb życia i zachowanie

Poza okresem lęgowym przebywa w małych grupach, w których podążają za bydłem i owcami. Ptak ten dożywa 10 lat. Śpiewa tylko samiec, rano i wieczorem.

Morfologia i anatomia

Osiąga 24 cm długości ciała.

Pożywienie

Zjadają owady, które rozmnażają się w odchodach bydła i owiec.

Rozmnażanie

Gniazdo jest duże, zbudowane z patyków, włókien roślin, włosia, wełny. Samica znosi 2-3 jaja koloru bladoniebieskiego z lekkim nakrapianiem lub kilkoma dużymi plamami. Jaja wysiaduje tylko samica przez 15-16 dni.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-11-01, GAT-4308







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.