Bobak (Marmota bobak)

Bobak (Marmota bobak) to gatunek gryzonia z rodziny wiewiórkowatych, krewniak świstaka. Ciało pokryte jest żółtawym futrem, od spodu nieco jaśniejszym. Głowa jest trochę ciemniejsza.

Bobak (Marmota bobak)
© vbel71 - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Bobak (Marmota bobak)
Nazwy obce
angielska: Bobak Marmot
niemiecka: Steppenmurmeltier
francuska: Bobak, Marmotte des steppes
hiszpańska: Marmota bobac
Pierwsze opisanie gatunku
Muller, 1776
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Bobak - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 58 cm
Długość ogona: 14 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Gryzonie (Rodentia)
Rodzina: Wiewiórkowate (Sciuridae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje stepy i łąki, najczęściej w górach. Spotykany Europie i Azji.

Tryb życia i zachowanie

To zwierzę o dziennej aktywności. Noce przesypia w norach. Najbardziej aktywny jest rano i wieczorem. W okresie zimy zapada w sen zimowy na okres ponad 6 miesięcy. Przebywa w grupach rodzinnych. Zimuje para rodziców z młodymi z dwóch pokoleń.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość ciała do 58 cm i ogona 14 cm.

Pożywienie

Zjada zielone części traw i ziół.

Rozmnażanie

Ruja rozpoczyna się wiosną, tuż po przebudzeniu ze snu zimowego, zanim zwierzęta opuszczą swoją norę. W ciągu roku samica rodzi w jednym miocie 4-5 młodych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Bobak jest nosicielem dżumy.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2015-11-01, ART-GAT3917