Logo Media Nauka

Bobak (Marmota bobak)
© vbel71 - Fotolia.com

Bobak

Bobak (Marmota bobak) to gatunek gryzonia z rodziny wiewiórkowatych, krewniak świstaka. Ciało pokryte jest żółtawym futrem, od spodu nieco jaśniejszym. Głowa jest trochę ciemniejsza.

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje stepy i łąki, najczęściej w górach. Spotykany Europie i Azji.

Tryb życia i zachowanie

To zwierzę o dziennej aktywności. Noce przesypia w norach. Najbardziej aktywny jest rano i wieczorem. W okresie zimy zapada w sen zimowy na okres ponad 6 miesięcy. Przebywa w grupach rodzinnych. Zimuje para rodziców z młodymi z dwóch pokoleń.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość ciała do 58 cm i ogona 14 cm.

Pożywienie

Zjada zielone części traw i ziół.

Rozmnażanie

Ruja rozpoczyna się wiosną, tuż po przebudzeniu ze snu zimowego, zanim zwierzęta opuszczą swoją norę. W ciągu roku samica rodzi w jednym miocie 4-5 młodych.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Bobak jest nosicielem dżumy.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2015-11-01, GAT-3917


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaJelarang
Ratufa bicolor
ikonaPiesek preriowy, nieświszczuk
Cynomys ludovicianus
ikonaSuseł moręgowany
Spermophilus citellus
ikonaSuseł perełkowany
Spermophilus suslicus
ikonaŚwistak
Marmota marmota
ikonaWiewiórka palmowa
Funambulus palmarum
ikonaWiewiórka pospolita
Sciurus vulgaris
ikonaWiewiórka szara
Sciurus carolinensis
ikonaWiewiórka trójbarwna
Callosciurus prevostii
Wiewiórkowate
Wiewiórkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.