Borowiec wielki

Borowiec wielki (Nyctalus noctula) to nietoperz z rodziny mroczkowatych, występujący w Polsce. Ma wąskie i długie skrzydła, krótkie uszy, lekko zaokrąglone, brzegi grubsze. Ciało pokryte gęstym, lśniącym, rudym futerkiem. Spód ciała nieco jaśniejszy. Głowa jest czarnobrązowa z szerokim pyszczkiem.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

To pospolity w Polsce nietoperz. Występuje w Europie i Azji na terenach o umiarkowanym klimacie. Można go spotkać w lasach, przede wszystkim liściastych, w śródpolnych zadrzewieniach, parkach. Zamieszkuje dziuple wysoko na ziemią. Nigdy borowców wielkich nie spotyka się w jaskiniach.

Tryb życia i zachowanie

Gromadzi się w kolonie nawet po 100 osobników. W dzień nietoperze te hałasują, zdradzając swoją obecność. Odbywają dalekie wędrówki na zimowiska (około 100 km). Sen zimowy trwa od października do kwietnia. Podczas odpoczynku skrzydła układają wzdłuż ciała.

Borowiec lata wysoko i bardzo szybko, zwykle wysoko pomiędzy koronami wysokich drzew. Poluje dwa razy w ciągu nocy - późnym wieczorem i przed świtem.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi od 6 do 8,5 cm, ciężar - 17-44 g. Długość ogona wynosi do 5,4 cm.

Pożywienie

Zjada duże owady np. chrabąszcze, ćmy. Pokarm borowce zjadają w locie. Co ciekawe, nietoperz ten nie gardzi twardymi chrząszczami, jak guniaki czerwczyki i gnojowce.

Rozmnażanie

Poród odbywa się najczęściej w czerwcu. Ciąża trwa 70-75 dni. Samica rodzi zwykle 1-3 młode, ślepe i niezdarne. Młode oczy otwierają dopiero po tygodniu. W piątym tygodniu życia już próbują latać.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Jest to jeden z największych polskich nietoperzy.

Jest najwcześniej żerującym polskim nietoperzem. Zaczyna polować jeszcze przed zachodem słońca. Lata też najszybciej i najwyżej. Tor lotu jest linią prostą.

Borowiec wielki osiąga szybkość do 50 km/h w locie.

Podgatunki

Wyróżniamy następujące podgatunki:

  • Nyctalus n. labiata, Hodgson, 1835
  • Nyctalus n. lebanoticus, Harrison, 1962
  • Nyctalus n. mecklenburzevi, Kuzyakin, 1934
  • Nyctalus n. noctula, (Schreber, 1774)


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

     Trwa sen zimowy borowca wielkiego - jednego z największych naszych nietoperzy.
           Rodzą się młode borowca wielkiego
     Trwa okres aktywności życiowej borowca wielkiego
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaBorowiec leśny
Nyctalus leisleri
Mroczkowate
Mroczkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Czy nietoperze wampiry wypijają krew?

Czy nietoperze wampiry wypijają krew?

Nierzadko można usłyszeć o nietoperzach wampirach. Skąd ta nazwa i czy faktycznie zwierzęta te wysysają krew ze swoich ofiar?

Czy tylko nietoperze używają echolokacji?

Czy tylko nietoperze używają echolokacji?

Echolokacja jest to zdolność do określania położenia obiektów w przestrzeni na podstawie echa akustycznego. Czy tylko nietoperze widzą w ciemności w ten sposób?

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Włodzimierz Serafiński, Ewa Wielgus-Serafińska - Ssaki zwierzęta świata, ISBN 83-01-05877-3, PWN 1988
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Praca zbiorowa - Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - atlas, ISBN 978-83-7705-871-8, P.H.W. FENIX 0
  • Alfred Brehm - Życie zwierząt. Ssaki, PWN 1963
  • Włodzimierz Serafiński, Ewa Wielgus-Serafińska - Ssaki zwierzęta świata, ISBN 83-01-05877-3, PWN 1988
  • Dietmar Nill, Christian Dietz, Otto von Helversen - Nietoperze Europy i Afryki północno-zachodniej, 9788370736736, Multico 2009

© medianauka.pl, 2012-12-28, GAT-201
Data aktualizacji artykułu: 2022-04-12




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.