Logo Media Nauka

Facebook

Borowiec wielki (Nyctalus noctula)
© belizar - stock.adobe.com

Borowiec wielki

Borowiec wielki (Nyctalus noctula) to nietoperz z rodziny mroczkowatych, występujący w Polsce. Ma wąskie i długie skrzydła, krótkie uszy, lekko zaokrąglone, brzegi grubsze. Ciało pokryte gęstym, lśniącym, rudym futerkiem. Spód ciała nieco jaśniejszy. Głowa jest czarnobrązowa z szerokim pyszczkiem.

Występowanie i środowisko PL

Pospolity w Polsce. Europa, Azja o umiarkowanym klimacie. Można go spotkać w lasach, przede wszystkim liściastych, w śródpolnych zadrzewieniach, parkach. Zamieszkuje dziuple wysoko na ziemią. Nigdy borowców wielkich nie spotyka się w jaskiniach.

Tryb życia i zachowanie

Gromadzi się w kolonie nawet po 100 osobników. W dzień nietoperze te hałasują, zdradzając swoją obecność. Odbywają dalekie wędrówki na zimowanie (około 100 km). Sen zimowy trwa od października do kwietnia. Podczas odpoczynku skrzydła układają wzdłuż ciała.

Borowiec lata wysoko i bardzo szybko, zwykle pomiędzy koronami wysokich drzew. Poluje dwa razy w ciągu nocy - późnym wieczorem i przed świtem.

Pożywienie

Zjada duże owady np. chrabąszcze, ćmy. Pokarm zjadają w locie.

Rozmnażanie

Poród odbywa się najczęściej w czerwcu. Ciąża trwa 70-75 dni. Samica rodzi zwykle 1-3 młode, ślepe i niezdarne. Młode oczy otwierają dopiero po tygodniu. W piątym tygodniu życia już próbują latać.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Jest to jeden z największych polskich nietoperzy.

Jest najwcześniej żerującym polskim nietoperzem. Zaczyna polować jeszcze przed zachodem słońca. Lata też najszybciej i najwyżej. Tor lotu jest linią prostą.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2012-12-28, GAT-201


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

     Trwa sen zimowy borowca wielkiego - jednego z największych naszych nietoperzy.
           Rodzą się młode borowca wielkiego
     Trwa okres aktywności życiowej borowca wielkiego
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Pokrewne gatunki ssaków

Mroczkowate
Mroczkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Włodzimierz Serafiński, Ewa Wielgus-Serafińska - Ssaki zwierzęta świata, ISBN 83-01-05877-3, PWN 1988
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015




Polecamy w naszym sklepie

Puzzle 1000 Ssaki
Leniwce Puzzle
Kubek zwierzęta świata
Zoologia ssaki
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.