Logo Media Nauka

Borowiaczek, borowiec leśny (Nyctalus leisleri)
© Karin Jähne - stock.adobe.com

Borowiaczek, borowiec leśny

Borowiaczek, borowiec leśny (Nyctalus leisleri) to gatunek rzadki nietoperza z rodziny mroczkowatych, podobny do borowca wielkiego, choć jest od niego dwa razy mniejszy. Koziołek w kształcie grzybka. Futerko ma brązowy kolor, od spodu jest nieco jaśniejsze.

Występowanie i środowisko PL

Nietoperz ten preferuje tereny leśne, głównie lasy liściaste, głównie stare, rzadziej mieszane i parki. chociaż to rzadki w Polsce nietoperz z uwagi na rzadkość środowiska, w którym żyje, to jest notowany na terenie całego kraju. Gatunek zasiedla głównie Europę, występuje także w północnej części Afryki i w Azji u stóp Himalajów.

Tryb życia i zachowanie

W dzień chroni się w dziuplach. Zimuje w dziuplach i budynkach. Wylatuje na żer zaraz po zachodzi słońca. Odbywa sezonowe przeloty. Dystans przelotu między zimowiskiem a miejscem rozrodu może wynosić kilkaset kilometrów.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 5-7 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 26-32 cm, a ciężar ciała 12-18 g.

Pożywienie

Poluje na ćmy i muchówki, rzadziej chrząszcze i chruściki.

Rozmnażanie

Rozród odbywa się w haremach liczących do 10 samic. Samica rodzi zwykle dwójkę młodych.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-07-20, GAT-621558


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaBorowiec wielki
Nyctalus noctula
ikonaGacek szary
Plecotus austriacus
ikonaKarlik drobny
Pipistrellus pygmaeus
ikonaKarlik malutki
Pipistrellus pipistrellus
ikonaKarlik większy
Pipistrellus nathusii
ikonaMopek
Barbastella barbastellus
ikonaMroczek posrebrzany
Vespertilio murinus
ikonaMroczek pozłocisty
Eptesicus nilssonii
ikonaMroczek późny
Eptesicus serotinus
ikonaNocek duży
Myotis myotis
ikonaNocek Natterera
Myotis nattereri
ikonaNocek orzęsiony
Myotis emarginatus
ikonaNocek rudy
Myotis daubentonii
ikonaNocek wąsatek
Myotis mystacinus
Mroczkowate
Mroczkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Praca zbiorowa - Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - atlas, ISBN 978-83-7705-871-8, P.H.W. FENIX 0
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.